Nem kell a „diverziós” kisebbségi törvény – az RMDSZ szerint nem őszinte a kormány kezdeményezése

Balogh Levente 2019. szeptember 17., 18:17

Nem hiszi el az RMDSZ, hogy a kormány komolyan gondolja a kisebbségi törvény elfogadását.

Korodi Attila: ami most van, az csak diverzió Fotó: Gábos Albin

A kabinet most közzétett féléves prioritáslistáján ugyanis szerepel a kulturális autonómiát, a kisebbségi jelképek szabad használatát és a kisebbségek lakta térségek etnikai összetétele megváltoztatásának tiltását szavatoló jogszabály elfogadása, amelyet az RMDSZ már hosszú évek óta követel, ugyanakkor az RMDSZ szerint a szándék nem őszinte.

Mi többször kértük a kisebbségi törvény napirendre tűzését és elfogadását – legutóbb 2017-ben. Ha a kormány szándéka, hogy a következő félév prioritásai közé emelje a kulturális autonómiát és a szabad szimbólumhasználatot biztosító törvénytervezetet, most őszinte volna, üdvözölnénk a kezdeményezést. Viszont tudjuk, hogy sem politikai akarata, sem parlamenti többsége nincs ehhez. A szándék egyértelműen diverzió”

– közölte a szövetség.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője emlékeztetett: a kisebbségi törvényt még a Tăriceanu-kormány terjesztette be 14 évvel ezelőtt, a mostani kormánynak semmi köze hozzá. „Az, hogy esetleg a mostani kormány el akarná fogadtatni a parlamenttel, diverziókeltés. Az RMDSZ abban érdekelt, hogy egy nyitott, erős többséggel vitassa meg ezt a törvényt, de ehhez semmilyen feltétel nem teljesül. Nincsen stabil többség a politikai életben, és nem is nyitott, gondoljunk csak Úzvölgyére. Tehát ami most van, az csak diverzió” – szögezte le Korodi, aki azt is elmondta, a kormány nem konzultált előzetesen az RMDSZ-szel.

A 2005-ben benyújtott tervezet azonnal elakadt a parlamentben, mivel a román többség alkotmányellenesnek minősítette a magyar jogköveteléseket.

Mint ismeretes, az RMDSZ 2016-ban parlamenti támogatásról szóló szerződést kötött az akkor nagy többséggel megválasztott Szociáldemokrata Párt – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalícióval. A magyar választópolgárok körében népszerűtlen paktumot az RMDSZ idén májusban, az európai parlamenti választások előtt mondta fel, hivatalosan azzal az indokkal, hogy a kormány nem akadályozta meg a magyarellenes románok randalírozását az úzvölgyi osztrák–magyar katonatemetőben. Az, hogy most a kisebbségi törvény megjelent a kormány prioritáslistáján, minden bizonnyal arra szolgálna, hogy rábírja az RMDSZ-t az ALDE kilépése után kisebbségben maradt PSD-kormány támogatására.