A Szabad Emberek Pártja „megszabadulna” Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestertől

Szucher Ervin 2019. szeptember 17., 12:49

A Szabad Emberek Pártja (POL) meglépné Marosvásárhelyen, amit az RMDSZ eddig nem vállalt fel: a három önkormányzati képviselővel rendelkező vegyes párt egyik tanácsosa, Tatár Lehel Makkai Gergely alpolgármester leváltását kezdeményezné.

Tatár Lehel (jobbra): nem igaz az, amit az RMDSZ hangoztat, miszerint Makkai Gergelyt nem lehet leváltani Fotó: Haáz Vince

Ha ezt megteszi, az RMDSZ vezetői sem zárkóznának el az ötlet támogatásától, bár szkeptikusak. Tatár Lehel eredetileg nem akarta nyilvánosságra hozni szándékát, ám a kezdeményező végül megerősítette értesülésünket: valóban készen áll elindítani a leváltáshoz szükséges folyamatot.

Makkai fizetése: ablakon kidobott pénz

Kérdésünkre, hogy milyen kifogásai vannak Makkaival szemben, a tanácsosi testület legfiatalabb tagja annyit mondott, hogy „mindannyian tudjuk, miként végzi a munkáját”. Tatár Lehel szerint

ablakon kidobott közpénz az a több mint tízezer lej, amit az RMDSZ tisztségviselője havonta felvesz a városházától.

A POL képviselője ugyanakkor úgy érzi, ha az RMDSZ nem meri felvállalni az egyébként a szövetség által is keményen bírált alpolgármester menesztését, valakinek csak meg kell tennie az első lépést.

„Nem igaz az, amit az RMDSZ hangoztat, miszerint nem lehet Makkait leváltani. A kezdeményezéshez nyolc támogató szavazat is elég, mi vagyunk hárman, az RMDSZ-es kollégák pedig tízen. Közülük az érintett nem fog maga ellen szavazni, de akkor is tizenketten lennénk. Maga a leváltás már egy picivel bonyolultabb, mert kétharmados többséget igényel, de a román pártokban politizáló kollégák közül is csak-csak lehetne támogatókat találni” – vázolta számításait Tatár Lehel.

Szerinte már csak azért is érdemes lenne Makkai Gergely leváltását kezdeményezni, hogy kiderüljön, „hol is áll az RMDSZ”.

A POL-os tanácsos a tavaly ősszel kirobbant „koreai cirkusz” révén már „felmérte a terepet”, de – mint lapunknak kifejtette – akkor az RMDSZ-ben nem igazán talált partnerre a „világbékéért kiránduló alpolgármesternek” nevezett Makkai leváltására. Pedig a szövetség megyei szervezete már 2018 végén megvonta tisztségviselője politikai támogatását, ugyanakkor lemondásra szólította fel.

Kérdésünkre, hogy ezek után mennyire fontos és sürgős a POL-nak, hogy próbálkozzon, a kezdeményező úgy fogalmazott: jó lenne már a következő havi tízezer lejt megtakarítani. Kollégája, Radu Bălaş arról tájékoztatott, hogy a pártban valóban felmerült Makkai leváltásának a kérdése, de egyelőre még nem döntöttek a további lépésekről.

Makkai Gergely nyilvánosan is kijelentette, hogy „hülye lenne, ha lemondana” Fotó: Haáz Vince

Ha a POL lép, az RMDSZ sem zárkózik el

Míg tavaly ősszel az RMDSZ nem volt partner Makkai leváltásában, idén fontolóra vennék, ha a Szabad Emeberek Pártja kezdeményezi ezt – jelentette ki a Krónikának Kovács Levente, a megyei szervezet ügyvezető elnöke. „Persze ez nem egy eldöntött ügy, a szövetség döntéshozó testületeinek kell meghozniuk a határozatot” – pontosított a két hónapja a marosvásárhelyi szervezetért is felelős RMDSZ-es politikus. Kovács ugyanakkor az új közigazgatási kódexre meg az önkormányzati matematikára is figyelmeztetni kívánta a POL képviselőit. Mint mondta,

az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártja nem rendelkezik a leváltáshoz szükséges kétharmaddal; valószínűsíthető, hogy a Dorin Floreát eddig támogató liberálisok a polgármester utasítására Makkai mellett szavaznának, míg a szociáldemokratákra „nemigen lehet számítani”.

Kovács Levente szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök nemhiába jelentette ki a kérdés kapcsán, hogy az RMDSZ nem szeretné kacagtatni magát. „Egy másik megoldás az lenne, ha Makkait kizárnánk a szervezetből, de az biztos, hogy az ügy polgári perrel folytatódna. Tudván, hogy milyen ütemben és módon őrölnek a hazai igazságszolgáltatás malmai, semmi jóra nem számíthatunk” – adott hangot véleményének Kovács Levente.

Mint ismeretes, Kelemen Hunor tíz nappal korábban az MTI-nek ismételten kijelentette Makkai Gergelyről és alpolgármesteri teljesítményéről hogy ő immár nem az RMDSZ elöljárója, hanem Dorin Florea polgármester-helyettese. Makkaitól a tavaly októberben vonta meg a bizalmat a megyei szervezet, mely lemondásra szólította fel az alpolgármestert. Az érintett azóta sem tett eleget a felkérésnek, és nyilvánosan is kijelentette, hogy „hülye lenne, ha lemondana”.

{K1}