Nem tolakodtak a külföldi románok – Kevesebb mint százezren regisztráltak előzetesen az államfőválasztás előtt

Balogh Levente 2019. szeptember 16., 17:17

Még a százezret sem éri el azon, külföldön élő románok száma, akik a novemberi államfőválasztáson való részvétel szándékával regisztráltak.

Nem éltek a lehetőséggel. A külföldön élő románok töredéke regisztrált az allamfőválasztásra Fotó: Haáz Vince

Nem mozgósította a külföldön élő román állampolgárokat az a lehetőség, hogy, a szavazópolgárok feltorlódását elkerülendő, előzetesen regisztrálhattak a novemberi államfőválasztásra: a vasárnap éjfélkor lejárt határidőig az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint

csupán 41 003-an jelezték, hogy levélben kívánnak szavazni, míg 38 944-en iratkoztak fel valamely külföldi szavazókörben azzal, hogy ott szeretnék leadni a voksukat.

A jelentkezéshez egy online űrlapot kellett kitölteni.

Mindezt úgy, hogy a kormány csütörtöki ülésén kitolta a jelentkezési határidőt. Eredetileg ugyanis csak csütörtökig lehetett jelentkezni, ám a kormány néhány nappal, vasárnap éjfélig meghosszabbította a jelentkezési időszakot.

A kormány egy korábbi határozata értelmében meghosszabbították a külföldön élő románok számára a szavazás időtartamát. Így a november 10-i első fordulóban november 8-tól 10-ig, a 24-i második körben pedig 22-e és 24-e között voksolhatnak.

Mint ismeretes, az elmúlt években több ízben is belpolitikai botrányt okozott, hogy nem hoztak létre elegendő szavazókört a külföldön élő románok számára, így a szavazókörök előtt több száz méteres sorok alakultak ki. Az embereknek hosszú órákon keresztül kellett sorban állniuk, hogy leadhassák szavazatukat, de volt, aki urnazárás előtt ennek ellenére sem tudott élni szavazati jogával.

A 2014-es államfőválasztás első fordulóját követően Titus Corlăţean külügyminiszternek kellett távoznia tisztségéből a külképviseleti szavazás kapcsán kirobbant botrány miatt, idén pedig az európai parlamenti voksolás után Teodor Meleșcanu kényszerült távozni a külügyi tárca éléről hasonló okokból. Ennek fényében tűnik kevésnek az előzetesen regisztráló külföldi románok száma.

Előfordulhat, hogy a regisztrációban az is akadályozta a külföldön élőket, hogy a pénzügyminisztérium az elmúlt hetekben adatokat kért a külföldi románokról, hogy tisztázza az adóügyi helyzetüket.

Mint ismeretes,

a legóvatosabb becslések is mintegy hárommillióra teszik a külföldön élő és munkát vállaló román állampolgárok számát.

A legtöbben – mintegy egymillióan – Olaszországban élnek, de hatalmas számú román él Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Németországban is.