Orvoslakásokat avattak Gyergyószentmiklóson, szolgálati lakások alapkövét tették le Borszéken

Krónika 2019. szeptember 12., 19:16

Orvosok és művészek számára épített két szolgálati lakást Gyergyószentmiklóson a Studium–Prospero Alapítvány a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, ezeket csütörtökön délután adták át A gyergyószentmiklósi avatóünneps&e

Fotó: Studium–Prospero Alapítvány

Az alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint az eseményen részt vett többek között Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője és Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja is.

Vass Levente, a Studium–Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke, Maros megyei parlamenti képviselő köszöntő beszédében elmondta:

húsz évvel ezelőtt az akkori Studium Alapítvány a Kárpát-medencében elsőként kezdeményezte szolgálati lakások, szakkollégium építését Marosvásárhelyen pályakezdő orvosok, fiatal egyetemi oktatók, művészek számára.

„A támogatást akkor is, és ma is a gyergyói lakások építésénél, a borszéki munkálatok megkezdésénél a magyar kormány nemzetpolitika iránt elkötelezett támogatási rendszere biztosította. 2003-ban elsőként Marosvásárhelyen építettünk szolgálati lakásokat,

azóta Erdély-szerte a támogatottaink száma a háromszázhoz közelít:

orvosok, gyógyszerészek, egyetemi oktatók, rezidensek, színészművészek, klasszikus hangszerművészek és családjaik. Örvendetes, hogy a megyei és helyi önkormányzatokkal összefogva immár Gyergyószentmiklóson is szolgálati lakásokkal tudjuk segíteni a pályakezdő orvosokat, művészeket. Hálózatot építünk, a megmaradás hálózatát, kőről kőre, Marosvásárhelyről, Erdély-szerte” – fogalmazott Vass Levente.

Fotó: Studium–Prospero Alapítvány

A gyergyószentmiklósi Szurokfőző utcában épített ikerházban két szolgálati lakás kapott helyet.

Mindkét lakás bútorral és elektronikai cikkekkel felszerelt konyhával rendelkezik, valamint nappalival, 2 hálószobával, fürdőszobával. A lakások hasznos felülete egyenként 115 m². A 3000 m² kert további fejlesztési lehetőségeket biztosít a gyergyószentmiklósiak számára. A gyergyószentmiklósi lakásokra szeptember hónap folyamán hirdet pályázatot a Studium–Prospero Alapítvány.

Borszéken egy kétszintes ingatlant épít az alapítvány, amelynek alsó szintjén háromszobás, felső szintjén pedig négyszobás szolgálati lakást alakít ki helyi és környékbeli orvosok számára. A borszéki telek 1700 m² – áll az alapítvány közleményében.