FRISSÍTVE – Johannis elutasította a kormányfő által javasolt ALDE-s miniszterjelöltek kinevezését is

2019. szeptember 12., 19:09

Klaus Johannis államfő elutasította a Viorica Dăncilă miniszterelnök által javasolt hat miniszterjelöltet, és ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen támogató szavazást a parlamenttől.

Fotó: Presidency.ro

Erről Johannis csütörtökön délután nyilatkozott, miután Dăncilă előző nap összesen hat miniszterjelöltet javasolt azokra a posztokra, amelyek egyebek mellett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormányból történt kilépése nyomán ürültek meg.

Johannis szerint a kormány politikai összetétele megváltozott, hiszen az ALDE egyértelműen kilépett a kormányból, ezért a kabinetnek fel kell mutatnia, hogy rendelkezik-e parlamenti támogatással.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) három ALDE-s törvényhozót javasolt, így akarván igazolni, hogy a kormány politikai összetétele nem változott meg.

Johannis szerint a miniszterelnök lépése alkotmányellenes, és utalt arra egyúttal, hogy az utóbbi időben ez már a harmadik kormányátalakítási kísérlete, amit ő (Johannis) mindhárom esetben elutasított. Jelezte, hogy a továbbiakban is így fog tenni, ha a kormány megpróbálná kikerülni a parlamenti szavazást. Az elnök szerint az alkotmány 85. cikkelye világosan fogalmaz, és a kabinetnek jóváhagyást kell kérnie a parlamenttől, hogy folytathassa munkáját.

Az elnök szerint Dăncilă lépése azt mutatja, hogy a PSD fél a parlamenti szavazástól, és megpróbálja húzni az időt.

Az ALDE-miniszterek lemondása nyomán Dăncilă javasolt már három ideiglenes minisztert, akik kinevezését Johannis elutasította. Ebben az ügyben a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, amely várhatóan szeptember közepén dönt arról, hogy Johannis megszegte vagy sem az alaptörvényt.

Johannis bejelentését követően Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy nyilatkozott, nem fél bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormány számára. A PSD elnöki tisztségét is betöltő kormányfő sérelmezte, hogy három egymást követő hét alatt ez a harmadik akadály, a harmadik elutasítás Klaus Johannis részéről a kormány azon erőfeszítéseivel szemben, hogy normálisan tudjon működni. „Egyértelmű, hogy Johannis úr pártjának gondjai vannak a közalkalmazottakkal, de az államfő most már egy más szintre vitte ezt a kérdést, mert egész egyszerűen megtagadja dolgozó emberek fizetéshez való jogát” – hangoztatta Dăncilă, aki szerint Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök és Klaus Johannis megkötötték a „képmutatás és rombolás szövetségét.”

Viorica Dăncilă kifejtette, nem fog meghátrálni az akadályok előtt, és nem fél megjelenni a parlamentben. „Nem félek attól, hogy megjelenjünk a parlament előtt, annál is inkább, mert két nappal ezelőtt a szenátusi szavazás során bebizonyosodott, hogy többségünk van. Nem szaladunk el a felelősségtől és nem fogunk meghátrálni” – szögezte le a kormányfő.