Törvénymódosítással tiltanák meg a kórházaknak, hogy pénzt kérjenek a balesetek áldozataitól

Bíró Blanka 2019. szeptember 12., 13:31

Országszerte gyakran előfordul, hogy a kórházak a balesetek áldozataival fizettetik ki az egészségügyi ellátás költségeit, holott a legfelsőbb bíróság ítélete is kimondta, hogy ilyen esetben a kiadások nem terhelhetők a vétlen félre. A jelenlegi törvény ezt a helyzetet nem rendezi.

Ha nem sikerül kideríteni a baleset okozójának kilétét, akkor tilos az áldozattól pénzt kérni (képünk illusztráció) Fotó: Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság

A képviselőház végső szavazására vár az a törvénymódosítás, mely szerint az áldozatnak nem kellene kifizetnie a kórházi ellátás költségeit abban az esetben, ha a bántalmazó vagy a baleset okozója ismeretlen. A 2006/95-ös, egészségügyi reformra vonatkozó törvény módosításának tervezetét tavaly már megszavazta a szenátus, a képviselőházban is átment a bizottságokon, és hamarosan végső szavazásra kerül.

A módosítás tulajdonképpen megtiltja a kórházaknak, hogy az áldozattól hajtsák be az ellátás költségeit. Ezeket a kiadásokat a baleset okozójának vagy a bántalmazónak kell megtérítenie, ám ha nem sikerül kideríteni a kilétét, akkor tilos az áldozattól pénzt kérni.

A szenátus által elfogadott változathoz képest a képviselőház bizottságaiban még az is bekerült a módosítás szövegébe, hogy ezt a pénzt az egységes országos egészségbiztosítási alapból kell kifizetni. A jelenlegi törvény ezt a helyzetet nem rendezi – a módosítás kezdeményezői arra hivatkoznak, országszerte gyakran előfordul, hogy a kórházak az áldozattal fizettetik ki a költségeket, holott a legfelsőbb bíróság ítélete is kimondta, hogy ilyen esetben nem terhelhetők az áldozatra a költségek.

Utófájdalmak. Eddig sok esetben az áldozatok inkább fizettek, hogy ne kelljen pereskedniük (képünk illusztráció) Fotó: Gábos Albin

A jogszabály-módosítás kezdeményezői szerint a gyakorlatban ez gyakran úgy működik, hogy az áldozat nem akar pereskedni a kórházzal, enged a nyomásnak, és fizet. Ha a módosítás életbe lép, akkor ezeket a költségeket az államnak kell átvállalnia.

A törvényalkotók erre nem térnek ki, de az esetek többségében eddig is a kórház maradt a kárral, hiszen ismeretlen elkövető esetében nem tudták senkinek kiszámlázni a kezelés költségeit, és azt nem térítette meg az állam, vagyis az egészségbiztosítási pénztár.

A sürgősségi ellátás ingyenes, ám a további kórházi kezelés már pénzbe kerül. Ha az ügyben nem indul hatósági eljárás, általában a kórház marad a kárral

– mondta el korábban lapcsaládunknak Hauszlinger István, a székelyudvarhelyi kórház jogásza. Ha eljárás indul, a rendőrség közli az elkövető kilétét, a kórház elküldi a kifizetési felszólítást, vagy végrehajtóhoz fordul. Ha pedig az ügy bíróságra kerül, a költségek behajtása évekig is elhúzódhat. Az áldozat általában csak akkor fizet, ha a balesetet ő okozta.