Pártütők: a kormányból kilépett ALDE három politikusát jelölte miniszternek Viorica Dăncilă kormányfő

Balogh Levente 2019. szeptember 11., 21:43

A szenátus élére megválasztott Teodor Meleşcanu után három további ALDE-s politikus döntött a kormány támogatása mellett, így Viorica Dăncilă miniszterelnök őket jelöli a bukaresti koalícióból kilépett párt által hátrahagyott minisztériumok élére.

Viorica Dăncilă miniszterelnök az „áruló” liberálisokkal egészítené ki kormányát Fotó: Gov.ro

A kormányból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) újabb politikusainak „átcsábításával” kerülne ki szorult helyzetéből a kormányzásban kisebbségbe került Szociáldemokrata Párt (PSD). Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke szerdán bejelentette, hogy három további ALDE-s politikust sikerült megnyernie a kormány támogatására, így őket jelöli a vezető nélkül maradt tárcák élére.

Így a környezetvédelmi minisztérium élére az onnan nemrég távozott Grațiela Gavrilescut, az energetikai minisztériuméra Ion Cupát, a parlamenti kapcsolatokért felelős tárcához pedig Alexandru Băișanut jelöli.

„Ezek az ALDE-tagok megértették, hogy az országnak stabilitásra van szüksége, és úgy döntöttek: tiszteletben tartják az emberek 2016-os szavazatát és a kormányprogramot” – fogalmazott Dăncilă.
Emellett az ügyvivő miniszterek által irányított tárcák élére is új minisztereket jelölt. A belügyi tárcát Dan Chirilă, az oktatásit Camelia Gavrilă vezetheti, míg miniszterelnök-helyettessé Dan Mateit nevezné ki. Ennek nyomán a PSD úgy tekinti, hogy az ALDE ki sem lépett a kormányból, hiszen mindhárom, a pártot illető tisztségre az ALDE politikusait jelölnék. Javaslatait szerdán délután el is küldte a kormányfő az államelnöknek.

Mint ismeretes, Klaus Johannis államfő nem volt hajlandó a felszabadult tárcák élére PSD-s ügyvivő minisztereket kinevezni, mivel álláspontja szerint az ALDE kilépésével megváltozott a kormány összetétele, ilyen esetekben pedig az új kormánynak a parlamentben kell bizalmi szavazást kérnie.
A törvényhozásban ugyanakkor a PSD kisebbségbe került. Viorica Dăncilă egyúttal gratulált az ugyancsak ALDE-s Teodor Meleşcanunak a szenátus elnöki tisztségébe való megválasztásáért, hangsúlyozva, a felsőházban adott voks azt bizonyítja, hogy a PSD-nek továbbra is többsége van a parlamentben.

A PSD elnöke azt állítja ugyanakkor, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének „csak egy szűk csoportja” döntötte el a kormánykoalícióból való kilépést, és Meleşcanu megválasztása a felsőház élére azt bizonyítja, hogy az ALDE tagjai között „sok felelősségteljes ember van”, akik folytatni kívánják a kormány munkáját. Közben Călin Popescu Tăriceanu pártelnök az államfőnek és a miniszterelnöknek szerdán elküldött levelében közölte: elveszítették párttagságukat az ALDE ama politikusai, akik elfogadták a miniszteri tisztség betöltésére vonatkozó felkérést. A szenátus éléről távozó politikus szerint ezáltal megváltozott a kormány összetétele, és Viorica Dăncilă miniszterelnöknek bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben.

Tăriceanu a nap folyamán bejelentette azt is, hogy Teodor Meleşcanut is kizárták az ALDE-ból, amelynek frakciója így megszűnik, és vegyes frakciót alakít a Pro Romániával.