Napelemek a gyanú árnyékában: lefagyott a Zöld ház program, nem tudni, mikor indul újra a rendszer

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. szeptember 11., 16:37

Kérdőjeleket vet fel, hogy alig hat és fél órával a napelemprogram elindulását követően le is állt a Környezetvédelmi Alap (AFM) internetes felülete, ahová a finanszírozási pályázatokat tölthették fel a programban részt vevő cégek. Egyelőre nem lehet tudni, mikor indulhat újra az informatikai rendszer.

A lendületes kezdés után kedden 16.30-kor leállt a napelemprogram pályázatainak feltöltésére létrehozott internetes oldal. A közreműködő cégek addig nagy erőkkel táplálták be a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapján a kéréseket, és a leállás óta ugrásra készen várják, hogy újra elérhető legyen a program. Hogy erre mikor kerülhet sor,

még Cornel Brezuică, a szakhatóság elnöke sem tudta szerdán megmondani.

Változó érdeklődés

Az AFM honlapján piros betűs közleményként mindössze a bejelentést találjuk, miszerint „az informatikai alkalmazás szeptember 10-én 16.30-tól nem lesz elérhető. A magánszemélyeknek a napelemprogramba történő regisztrálása a lehető legrövidebb időn belül folytatódik, amint sikerült a lezárni az elemzéseket”.

A pár mondatos közleményben ugyanakkor jelzik, hogy az applikáció lezárásáig 13 271 finanszírozási kérést regisztráltak.

Egy, a lezárás idején készített oldalmentésből viszont megtudhatjuk, hogy a Dél-Nyugat-Olténia fejlesztési régióban például a program leállításáig ki is merült a régió rendelkezésére álló keret, 16.30-ig a programban részt vevő vállalkozások 2710 finanszírozási kérést iktattak.

Az erdélyi és partiumi megyéket magukban foglaló fejlesztési régiókban eközben még nagynak mondható összegek álltak a rendelkezésre.

A legnagyobb érdeklődés a középső régióban volt, ahonnan 2671 kérést regisztráltak, de még rendelkezésre áll csaknem 9,6 millió lej. Az észak-nyugati régióban eközben 1611 kérést iktattak a hirtelen leállásig, s még maradt közel 33,6 millió lej, a nyugati régióból pedig 1419 pályázatot sikerült iktatni, így még rendelkezésre áll valamivel több, mint 24 millió lej.

A leggyérebb érdeklődés eközben a Bukarest–Ilfov régióban volt, ahonnan alig 619 pályázatot iktattak, az utolsó előtti pedig a dél-keleti régió 853 regisztrált kéréssel. Az összes többi régióban négy számjegyű az iktatott finanszírozási pályázatok száma.

Ködbe vész az újraindítás

Az AFM a már említett közleményben amúgy annyit jelzett még, hogy a benyújtott kéréseket kielemzik, a program újraindításáról pedig időben tájékoztatják az érintetteket.

Hogy erre mikor kerülhet sor, Cornel Brezuică, a szakhatóság elnöke sem tudta szerdán megmondani, ugyanakkor az Economica.net gazdasági hírportál megkeresésére a történtek nyomán sokakban felmerülő gyanú árnyékát sem sikerült maradéktalanul elhessegetnie.

Ellenőrizni akarjuk, hogy amit benyújtottak, az helyes-e. Elvégezzük a belső vizsgálatainkat, megkezdtük a benyújtott finanszírozási kérések kiértékelését”

– mondta Brezuică a portálnak, arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, hogy körülbelül mikor érnek a végére. Amikor pedig arról faggatták, hogy az AFM nyilvánosan bejelenti-e az applikáció újraindításának időpontját, hogy a programba akkreditált 245 cégnek erről tudomása legyen, az AFM vezetője annyit mondott: „Természetesen” – ám részleteket nem árult el.

Vannak még feltöltésre váró pályázatok

„Készenlétben vagyunk, várjuk, hogy újrainduljon az oldal, vagy legalább tájékoztassanak, ez mikor történik meg” – jelentette ki szerdán lapunk megkeresésére András Lehel, a székelyudvarhelyi székhelyű Melinda-Impex Instal Kft. vezérigazgatója. Mint rámutatott, a Környezetvédelmi Alaptól egyelőre ők is csak annyi információt kaptak, hogy a helyzetelemzés befejezése után, a lehető legrövidebb időn belül újraindítják az oldalt.

András Lehel az applikáció működésének nagyjából hat és fél órája során tapasztaltakról érdeklődésünkre elmondta, kedden pontosan 10 órakor megkapták a hozzáférést a honlaphoz, egy munkatársuk azonnal elkezdte a kérések feltöltését, három óra alatt mintegy 25 pályázatot sikerült betáplálni a rendszerbe.

Meglepetésünkre akkor a kérések száma már meghaladta az ezret a központi fejlesztési régióban. Kiszámoltunk, hogy percenként 7-8 pályázat kerül fel. Akkor kaptunk egy információt, hogy ugyanazzal a felhasználónévvel több számítógépről is lehet dolgozni, így tíz munkatársunk kezdte el a pályázatok feltöltését”

– részletezte az igazgató. Ilyen módon sikerült ugyan a pályázatok egy részét bevezetni a rendszerbe, ám a honlap leállt, így nem tudták folytatni. András Lehel valószínűnek tartja, hogy azokban a régiókban, ahol nagy az érdeklődés, a honlap újraindítása után rövid idővel elfogy az elkülönített keret, így a központi fejlesztési régióban is, de arra számít, hogy lesz újraosztás.

„A korábbi években még voltak Zöld ház programok, akkor meleg víz előállítására alkalmas napkollektorok felszerelését támogatta az állam, és nem régiókra, hanem megyékre osztották le a lehívható keretet. Akkor is voltak megyék, ahol nem volt nagy érdeklődés, és a megmaradt pénzt újraosztották azoknak a megyéknek, ahol sok volt az igénylő. Most is erre számítunk, és ezzel biztatjuk azokat, akiknek a kérése első körben nem kerül jóváhagyásra” -  szögezte le András Lehel.

A gyanú árnyéka

Mint az Economica.net portál is rámutat: 

mivel nem lehet tudni, mikor indulhat újra a rendszer, sokakban felmerült a gyanú, hogy akár kivételezhetnek is egyes cégekkel, amelyek részt vesznek a programban, hiszen a rendelkezésre álló összegek korlátozottak, és számít a pályázatok bejelentésének sorrendje.

Erről beszélt szerdán Marian Mândru, a Greenpeace Románia kampánykoordinátora is, aki hosszú ideje foglalkozik fogyasztóvédelemmel is. „Ahogyan az AFM hirtelen lezárta az iratkozásokat, és közölte, hogy egy meg nem jelölt időpontban indítja majd újra, joggal vet fel kérdőjeleket a napelemes cégek és a potenciális haszonélvezők körében. Értjük, hogy lehetnek műszaki gondok, de a folyamatnak méltányosnak kell lennie valamennyi résztvevő számára. Meglátásunk szerint

nyilvánosan és kellő idővel előre kell bejelenteni a regisztráció újraindítását. Ellenkező esetben egyesek nem korrekt előnybe kerülhetnek”

– nyilatkozta Mândru a gazdasági portálnak.

Amint arról beszámoltunk, hosszas késlekedés után kedden reggel 10 órakor végre elkezdődött a pályázati űrlapok feltöltése az AFM által kimondottan erre a célra kialakított felületre, miután a programban résztvevő, engedélyezett cégek listája már augusztus végén felkerült a szakhatóság honlapjára, a napelemre pályázó magánszemélyek pedig azóta már be is nyújthatták iratcsomójukat valamely akkreditált céghez.

{K1}

Mint ismeretes, a programot a fejlesztési minisztérium finanszírozza, 656 millió lejt különítettek el, ami a becslések szerint 33 ezer rendszer telepítésére elég. A jelentkezők 20 ezer lejig terjedő támogatást hívhatnak le napelemek megvásárlására és felszerelésére, a határösszegig az állami támogatás az összköltségek 90 százalékát teszi ki, 10 százalék az önrész. A program keretében legalább 3 kWp teljesítményű napelemek vásárolhatók.