Zöldülhetnek az otthonok, sínen a napelemprogram: zajlik a pályázatok feltöltése, óriási az érdeklődés

Bíró Blanka 2019. szeptember 11., 11:11

Hatalmas lendülettel indult el kedden a napelem-telepítési program pályázási része: már az első napon több ezer igénylési iratcsomót feltöltöttek a programban érdekelt vállalkozások a Környezetvédelmi Alap honlapjára, amely akadozva működik.

Zöldenergia. A program keretében legalább 3 kWp teljesítményű napelemek vásárolhatók Fotó: Pixabay.com

Bár hosszas késés után a környezetvédelmi minisztérium augusztusban szeptember 9-ére ígérte a napelem-telepítési program indítását a lakosság számára, hétfőn kiderült, hogy végül csak szeptember 10-én rajtol a pályázatok feltöltése a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapjára. Tény viszont, hogy kedden reggel a bejelentett 10 órakor zökkenőmentesen elkezdődhetett a folyamat, s

óráról órára nőtt a feltöltött pályázatok száma, 11-re már elérte az 1700-at, 14 óra után meg is haladta a 10 ezret, a kora esti órákban viszont a webhely – valószínűleg a túlterheltség miatt – már nem volt elérhető, és még szerda délután se.

{K2}

Amint arról korábban beszámoltunk, a programban részt vevő, engedélyezett cégek listája már augusztus végén felkerült a Környezetvédelmi Alap honlapjára, a napelemre pályázó magánszemélyek pedig már be is nyújthatták iratcsomójukat valamely akkreditált céghez. Kedden pedig a közreműködő vállalkozások elkezdték a kérések feltöltését. A cégek előzetes becsléseit és a pályázati iratcsomók feltöltésének tempóját nézve bátran kimondható, hogy

aki csak kedden „ébredt fel”, hogy részt venne a programban, elkésett, hiszen a cégek már hetek óta gyűjtik az iratcsomókat.

Mint ismeretes, a programot a fejlesztési minisztérium finanszírozza: 656 millió lejt különítettek el, ami a becslések szerint 33 ezer rendszer telepítésére elég. A jelentkezők 20 ezer lejig terjedő támogatást hívhatnak le napelemek megvásárlására és felszerelésére, a határösszegig az állami támogatás az összköltségek 90 százalékát teszi ki, 10 százalék az önrész. A program keretében legalább 3 kWp teljesítményű napelem vásárolható.

Fotó: Pixabay.com

Messze még a napelem

„Meglepetésszerűen szeptember 10-én pontosan 10 órakor hozzáférést kaptunk a programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap honlapjához, és zökkenőmentesen elkezdhettük a pályázatok feltöltését” – számolt be kedden a Krónika érdeklődésére András Lehel, a székelyudvarhelyi székhelyű Melinda-Impex Instal Kft. képviselője. Tudomása szerint a kivitelezésre jelentkező 260 cég közül 21 nem is írta alá a szerződést, és több olyan vállalkozásról tudni, melynek nincs pénzügyi erőforrása, hogy „megelőlegezze” a projektet, mint ahogy az a kiírásban szerepel.

Sok vállalkozás előre elkéri a pénzt, vagy az összeg egy részét, ám ez nagy kockázatot jelent a pályázó magánszemélynek, hiszen ebben a szakaszban még nem biztos, hogy a kérést jóváhagyja a Környezetvédelmi Alap”

– osztotta meg velünk tapasztalatait András Lehel.

Mint hangsúlyozta, a program több lépésből áll. Ha a pályázatot jóváhagyja a hatóság, következik egy másik fontos mérföldkő: a kérelmező magánszemélynek 90 napon belül be kell szereznie az áramszolgáltatójától a visszatáplálási engedélyt (aviz tehnic de racordare – ATR). A székelyudvarhelyi cég amúgy a műszaki dokumentáció összeállításával ebben is segít a pályázóknak. Fontos a határidő betartása, mivel amennyiben ezt az engedélyt 90 napon belül nem mutatja be az igénylő a kivitelezőjének, akkor a projekt elbukott.

Ha ezt sikerül időben beszerezni, csak akkor kötik meg a finanszírozási szerződést, és újra ketyeg az óra: a kivitelező felelőssége, hogy nyolc hónapon belül átadja a munkálatot, és le tudja adni az elszámolási aktacsomagot”

– részletezte András Lehel. Rámutatott, a cégüknél „nem isznak előre a medve bőrére: akkor kérik a pályázóktól az önrészt, amikor már beütemezték a munkálatot”. András Lehel elmondta, a cégüknél a várakozáson felül jelentkeztek – sokan az utolsó száz méteren, amikor kiderült, hogy sok más vállalkozással ellentétben, nem kérik a pénzt előre.

A Melinda-Impex különben négy alapcsomaggal készült; ezeket különböző korlátokkal árazták be, hiszen a kivitelezés függ attól, hogy hány kilométerre van a telephelytől az ingatlan, mekkora távolságra van az inverter, a főkapcsoló az első napelemtől. Az alapcsomagban szereplő 50 kilométeres oda-vissza táv feletti szállítást, valamint az inverter és a napelem közötti többletvezetéket és a kapcsolódó munkadíjat a pályázónak kell kifizetnie.

A vállalkozásnak amúgy 14 telephelye van országszerte, de csak a székelyudvarhelyi központ 100 kilométeres körzetében vállalták a kivitelezést, tehát többnyire Hargita megyében, és néhányat Maros és Kovászna megyében. András Lehel szerint a program lebonyolítása során derül majd ki, hogy a közreműködő cégek közül melyek vették komolyan a részvételt.

{K1}