Visszavenné értékes ingatlanát Nagybánya: elkezdődhet az István király szálló magánkézben lévő részeinek kisajátítása

Pap Melinda 2019. szeptember 11., 15:42

Többéves huzavona után visszaszerezheti egyik legjelentősebb ingatlanát, az egykori István király szállót Nagybánya önkormányzata. A 20. század elején közpénzből épített szecessziós ingatlanban a polgármesteri hivatal működne.

Az egykori István király szálló homlokzatát pár éve újították fel, de a belső munkálatokra még várni kell Fotó: Wikipédia

Több év próbálkozása érhet rév­be azzal, hogy a nagybányai önkormányzat kisajátítja a város egyik legfontosabb ingatlanának, az egykori István király szállónak még magánkézben lévő épületrészeit. Az emblematikus ingatlan még az 1990-es évekbeli privatizációk során került magánkézbe, majd romlott le az állapota, a városvezetés több esztendeje próbálja visszaszerezni.

Nem lehet kifejezni pénzben az értékét, hiszen érzelmileg is nagyon kötődik hozzá a lakosság”

– jellemezte lapunknak Vida Noémi alpolgármester az egykori István király szállót, mely a város legjelentősebb épülete. Az 1910-ben szecessziós stílusban épült ingatlan Nagybánya régi főterének teljes nyugati oldalát elfoglalja, méreteiben és stílusában a marosvásárhelyi Kultúrpalotához hasonlítható.

A város építtette, teljes háztömböt alkotó, kétemeletes épület földszintjén egykor étterem és a híres Berger cukrászda működött, drogéria kapott helyet, az emeleten szállodai szobák voltak. Az ingatlan kultúrtörténeti szempontból is jelentős, hiszen a nagybányai művésztelep festői is igen gyakran megfordultak itt. Gyakran friss munkáikat is az étterem vagy a cukrászda termeiben állították ki, és az is előfordult, hogy számláikat is alkotásaikkal rendezték. A kommunizmusban szálloda működött benne, míg a rendszerváltást követő privatizációk során önkormányzati tulajdonból magánkézbe került.

Fotó: Wikipédia

Mindennel próbálkoztak már

A helyi tanács legutóbbi, múlt heti ülésén elfogadott határozattal hosszú folyamatnak ér a végére a nagybányai önkormányzat, mondta el a Krónikának Vida Noémi. Az alpolgármester szerint sok mindennel próbálkoztak már, míg az új kisajátítási törvény lehetővé tette, hogy közhasznúvá nyilvánítsák az épületet, és elindítsák a kisajátítási procedúrát. Ehhez fel kellett értékelniük valamennyi, magánkézben lévő épületrészt, és félretenni a kifizetésekhez szükséges összeget.

Vida Noémi emlékeztetett, a privatizáció után a tulajdonosi viszonyok kuszák voltak, volt időszak, amikor egy lichtensteini cég volt a többségi tulajdonos.

Bár az új tulajdonosnak fel kellett volna újítania, nem tette meg, így folyamatosan romlott az épület állaga, volt időszak, amikor a tető is beázott. A rendszeres felszólításokkal végül elérték, hogy megjavították, majd az ingatlan külső homlokzatát is felújították.

Még lehetnek akadályok

Az épület cégeknek és magánszemélyek egyaránt otthont ad. „Vegyeskereskedéstől kenyérüzletig minden volt itt, vendéglő is. Mindenki megvette a saját kis üzletét annak idején. És magánlakások is vannak. A többségi tulajdonos a Complex Minerul Sfântul Ștefan” – vázolta a jogi helyzetet az elöljáró. Elmondta, az utóbbi években próbálták kisilabizálni ezt a bonyolult jogi helyzetet, és bejelentették, hogy igényt tartanak rá.

Közben visszakaptuk a mozit, ami korábban működött benne, így résztulajdonossá váltunk”

– mesélte Vida. Utóbbi felújítására készítettek egy 1,7 millió eurós pályázatot a Regionális Operatív Program keretében, melyet nyertesnek ítélt az Unió, így könnyebb volt kinyilvánítani a teljes épületre való igényt.

Az alpolgármester szerint a tulajdonosoknak 45 nap áll a rendelkezésükre, hogy elfogadják az összeget, ami a felértékelés alapján jár nekik. Ha ez megtörténik, két-három hónap alatt ki tudják fizetni őket. Ez a legoptimistább forgatókönyv, ugyanis ha valaki nem elégedett az árral, újra fel kell értékeltetnie az adott ingatlanrészt mindkét félnek, és a törvényszéknek kell megállapítania az árat, ami időigényes folyamat.

Fotó: Fortepan.hu

Városházává lép elő

A visszaszerzett ingatlanba a polgármesteri hivatal költözne be, mely jelenleg egy átalakított tömbházban működik. Régi terv, hogy a város egykori főterére költöztessék, ahol a hivatal több osztálya is működik különböző ingatlanokban. A költözéssel ezek egyetlen helyen összpontosulnának.

A városvezetés a régi szállodában székelne, az épület többi részében pedig az EU-s projektnek megfelelően kulturális központ és vállalkozói inkubátorház kapna helyet.

Előbb azonban belül is fel kell újítani a szecessziós ingatlant. Ehhez ugyan hozzáfogott az előző tulajdonos, de az alpolgármester szerint a beavatkozással többet ártott, mint használt. A belső felújításhoz, átalakításhoz pályázati pénzt is lehívnának, de a hosszadalmas procedúra miatt önerőből nekivágnak a munkának. Az önkormányzat jövőre felvesz egy nagyobb hitelt, abból az István király szálló felújítására is elkülönítenének egy összeget. „Annak idején a nagybányai lakosok építtették, így nagyon fontos lépés lenne a közösség számára, ha sikerülne visszaszerezni” – értékelte Vida Noémi.