Némi perpatvart követően Teodor Meleşcanut választották meg a szenátus elnökévé, Tăriceanuék óvni fognak

Balogh Levente 2019. szeptember 10., 18:35

Csupán második nekifutásra sikerült a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének, a koalícióból nemrég kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetségében (ALDE) politizáló Teodor Meleşcanunak elnyernie kedden a szenátus elnöki tisztségét.

Teodor Meleşcanu lett a bukaresti felsőház elnöke Fotó: Mae.ro

A felsőházban kedden délután rendezett szavazás során 68 voksra lett volna szüksége a volt külügyminiszternek, hogy első körben megválasszák, ám csupán 67 szavazatot kapott. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt riválisára, Alina Gorghiura 49-en voksoltak, míg az ALDE hivatalos jelöltjére, Ioan Popára 13-an. Emellett öt érvénytelen szavazat is volt.

A második fordulóba Meleşcanu és Gorghiu jutott be, és itt Meleşcanu már 73 voksot kapott, míg Gorghiu 59-et.

A szenátus elnöki tisztségéről az általa vezetett ALDE ellenzékbe vonulása után lemondott Călin Popescu-Tăriceanu kedden úgy vélekedett: ellentmond a felsőház szabályzatának a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslata, hogy Teodor Meleşcanut jelölik a posztra. „Nagyon súlyos eljárásbeli problémánk van, mivel a szenátus házszabálya egyértelműen kimondja, hogy az elnök megválasztása a parlamenti csoportok javaslatai alapján történik, és mindegyik csoport egy javaslatot tehet. Szeretném megjegyezni, hogy az ALDE frakció élt a saját jelölt állításának jogával, és Ion Popát javasolta a tisztségre, nem érkezhet két javaslat ugyanannak a csoportnak a részéről. Meleşcanu szenátor lehet az önök jelöltje, azzal a feltétellel, hogy nem tagja az ALDE képviselőcsoportjának, mert egyébként sérül az az előírás, amely szerint az egyes csoportok egyetlen javaslatot tehetnek. Az ALDE részéről egy javaslat terjeszthető elő, nem kettő, kérjük, vegyék ezt figyelembe” – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu a szenátus plenáris ülésén.

Javaslatát azonban nem vették figyelembe, Teodor Meleşcanu pedig arra emlékeztetett, hogy Călin Popescu-Tăriceanut  is a PSD javaslatára választották meg a szenátus elnökévé. Később Tăriceanu bejelentette, hogy pártja megtámadja a választás eredményét az alkotmánybíróságon.

Az RMDSZ szenátorai egyébként a liberális Alina Gorghiu jelöltségét támogatták a felsőház elnöki tisztségére. A szövetség sajtóirodája közölte: az RMDSZ szerint a bizalmatlansági indítványt minél előbb be kell nyújtani, az RMDSZ pedig nem támogatja a Viorica Dăncilă vezette kormányt.