Folytatódhat a helyreállítás a bonchidai Bánffy-kastélyban – A magyar kormány a restaurálást, az EB kulturális projektet támogat

Pap Melinda 2019. szeptember 10., 17:25

A következő két-három évben is folytatódhat a bonchidai Bánffy-kastély restaurálása a magyar kormánytól kapott támogatás révén. Az Európai Bizottság újabb kulturális projektet finanszíroz: erről Navracsics Tibor EU-biztos számolt be a helyszínen.

Hegedüs Csilla, Navracsics Tibor és a bonchidai elöljárók a konyhaépület előtt. Fotó: Pap Melinda

Jelentősen haladhat a bonchidai Bánffy-kastély főépületének restaurálása a magyar kormány támogatása révén, számolt be tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla, a kastélyt kezelő Transilvania Trust Alapítvány elnöke.

A 950 ezer eurós támogatásra tavaly decemberben írták alá a finanszírozási szerződést, a főépület és a reneszánsz épület restaurálási munkálataival 2,5–3 év alatt készülnek el.

Hegedüs Csilla újságírói kérdésre elmondta: 2001 óta – amikor a Bánffy-család benyújtotta visszaszolgáltatási kérelmét – nem kaptak finanszírozást a román államtól az erdélyi Versailles-ként emlegetett műemlék restaurálására. Uniós támogatásban sem reménykedhetnek, a román kormány ugyanis gondoskodott arról, hogy magánkézben lévő műemlék ne kaphasson vissza nem térítendő támogatást.

A helyreállításra váró főépület. Fotó: Pap Melinda

Így a restaurálási folyamatban az Electric Castle fesztiváltól kapott összegekre számíthatnak, míg kulturális programjaikat az Európai Bizottság támogatja. Most újabb indul ARTECH néven, melyet maga Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa ismertetett – ennek apropójául szolgált a tegnapi sajtótájékoztató.

Bánffy-kiállítást is terveznek

Hegedüs Csilla elmondta, a budapesti támogatásból a főépület állapotát stabilizálják, és az ehhez tartozó romantikus épületszárnyat újítják fel. Az alapítványi elnök szerint Romániában elsőként betonfödémet fognak „restaurálni”, ugyanis túl kockázatos volna hozzányúlni az eredeti boltozatot helyettesítő betonlaphoz.

A felújítandó romantikus épületszárny egy új médiás eszközökkel létrehozott, Bánffy Miklóst és a transzilvanizmust bemutató kiállításnak adna otthont.

A teljes épületegyüttes restaurálásához még 6–7 millió euróra lenne szükség. Ezen húsz éve dolgoznak, miután a Bánffy-család 49 évre az alapítványra bízta az értékes, ám leromlott állagú épületegyüttest. A nyaranta tartott restaurálási táborokban eddig 2700–2800 egyetemista vett részt különböző országokból. Ezek révén

a konyhaépületet 90, az oktatási programoknak otthont adó Miklós-épületet 60, az istállókat 40, míg a főépületet 20 százalékban újították fel.

A magyar kormánypénzből történő munkálatok után utóbbi 50 százalékban lesz kész.

Azonos célkitűzések

A felújított kastélyt mindig közösségi térként képzelték el, olyan kulturális és oktatási projektek helyszíneként, melyekkel másoknak is példát mutatnak, hangsúlyozta Hegedüs.

A Bánffy-kastélyban „nemcsak barokk koncertek és porosodó múzeumi tárgyak” kapnak helyet, hanem kortárs művészeti térként is funkcionál,

a művészek megvalósíthatják itt a történelmi falak inspirálta ötleteiket. 2004 óta az Európai Bizottság 7 projektjüket finanszírozta a Kreatív Európa program keretében, és most újabbra nyertek finanszírozást, melyet a következő két évben valósítanak meg.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a Kreatív Európa program „otthonosan mozog” Bonchidán, hiszen azonosak a célkitűzéseik.

Ezek egyike, hogy a kultúra a helyi közösséget szolgálja, hozzájárul a fiatalok fejlődéséhez, az épített örökséget pedig energiaforrásként hasznosítsák a jövő számára. Ezek a bonchidai Bánffy-kastélyban mind megvalósulnak, jelentette ki a kastélylátogatáson is részt vevő EU-biztos.

Látogatás a kastélyudvarban. Fotó: Pap Melinda

„Az ilyen helyi példák nekünk is jól jönnek, amikor a költségvetési vitán több pénz mellett érvelünk” – mondta arra utalva, hogy jövőre a következő költségvetési ciklusban nőhet a Kreatív Európa, illetve a fiataloknak szánt Erasmus-programra szánt pénzkeret.

Művészek és helyi mesteremberek találkozása

Berki Timea projektfelelős elmondta: az ARTECH spanyol, ukrán és albán partnerek segítségével valósul meg a Transilvania Trust Alapítvány koordinálásában. A kétéves futamidejű projekt költségvetése 380 ezer euró, amiből 200 ezer az uniós támogatás, a többit a partnerek biztosítják. Az épített örökségből indul ki, ezt próbálja újraértelmezni kortárs művészek segítségével.

A nemzetközi együttműködésben a művészek mellett helyi – széki, szamosújvári, bonchidai – mesteremberek is részt vesznek,

akik a gyakorlati megoldásokat adják a művészi ötletekhez. Akárcsak korábban a kastély fogadótermében tették az égősoros megoldással, mely a terem egykori boltozatait „helyettesíti”, vagy az udvaron található, a Bánffy-ménesből ihletődött fajátszótérrel, sorolta a példákat. Az „alkotások” összefüggnek a hellyel, s bár eltávolíthatók, az égősort a látogatók pozitív visszajelzései miatt valószínűleg a restaurálás után is meg fogják tartani.

A Bánffy-ménes ihlette játszótér egy korább EB-projekt eredménye. Fotó: Pap Melinda

A projekt keretében alkotótábort szerveznek a művészek, mesteremberek és újmédiás szakemberek számára, de kultúraszervezőknek is tartanak workshopokat, illetve a négy helyszínen gyerekek számára szerveznek foglalkozásokat. Egy kiállítást is létrehoznak, melyet Budapesten, Berlinben és Madridban is bemutatnak, de a projekt keretében katalógus és kézikönyv is készül.

Jót tesz az Electric Castle

A kastélyban az Electric Castle fesztivál ideje alatt is rendeznek újmédiás művészeti kiállításokat, és a fiatalok sorban állnak, hogy láthassák ezeket, hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla. Arra a kérdésre, hogy a kastélyparkban nyaranta megrendezett zenei fesztivál mennyire segít a műemlék népszerűsítésében, kifejtette: bár látni olyan videókat, melyek szerint a fesztiválozók mit sem tudnak az ingatlanról,

vannak, akik később is látogatóként visszajönnek, sőt, esküvőjüket szervezik itt. A helyiek is büszkék a fesztiválra, ez alatt éves jövedelmüket is megkeresik.

Navracsics Tibor rámutatott: a műemlékekkel rendelkező európai települések különböző stratégiákat választanak ezek hasznosítására, az amfiteátrumokban például színház- vagy operafesztiválokat szerveznek. A fiataloknak szóló rendezvényeknek több haszna is van: munkahelyet teremt és növeli a presztízsét a településnek, illetve – ha minőségi rendezvényről van szó – olyan csoportot szólít meg, melynek tagjai később látogatóként vagy befektetőként térnek vissza.

A romantikus épületszárnyban egy Bánffy Miklós-kiállítás is helyet kap. Fotó: Pap Melinda

A helyi adottságok Közép-Európában még nincsenek kellőképpen kihasználva, de Olasz-, Spanyol vagy akár Franciaországban jól működnek, mondta az EU-biztos. Akinek novemberben lejár a mandátuma, így – mint viccesen fogalmazott – akár hetente visszatérhet Bonchidára.