Uniós kormány: Magyarország a szomszédságpolitikáért, Románia a közlekedésért felel

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 10., 15:14

Magyarország képviselője a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős, míg Románia a közlekedési tárcát kapja az Európai Bizottság (EB) novemberben hivatalba lépő testületében.

Az Európai Bizottság leendő biztosai a hatáskörükbe utalt ágazatokkal Fotó: Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az EU kormányának is nevezett EB elnöke kedden hozta nyilvánosságra az előző nap ismertetett biztosjelöltek leendő tárcáit. Kiderült, hogy a magyar kormány által delegált Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az EB megválasztott elnöke, míg a román kormány jelöltjének, Rovana Plumbnak a közlekedési tárcát.

Ursula von der Leyen brüsszeli bejelentése szerint a holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető-alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban.

Az MTI tudósítása szerint az új testületben nyolc alelnök lesz, közülük a három ügyvezető-alelnök kettős funkciót lát majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek. Timmermans koordinálja majd az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is. Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot. Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Az olasz Paolo Gentiloni gazdasági, az ír Phil Hogan kereskedelmi, a francia Sylvie Goulard belső piaci biztos lesz. Ugyanakkor a bejelentett három ügyvezető-alelnök mellett öt „szimpla” alelnök lesz az új testületben. Egyikük a spanyol Josep Borrell, aki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője lesz. Mellette a cseh Vera Jourová az „értékek és átláthatóság”, a görög Margarítisz Szkínász az „európai életmód védelme”, a szlovák Maros Sefcovic az „intézményközi kapcsolatok és tervezés”, míg a horvát Dubravka Suica a „demokrácia és demográfia” nevű portfóliót kapta. Ez azt jelenti, hogy a nyolc alelnöki pozíció közül négy a dél- és a kelet-közép-európai régiónak jutott.