Drágulhat az „orvosszakértés”: érintettek helyeslik az igazságügyi vizsgálatok árának emelését

Bíró Blanka 2019. szeptember 10., 14:01

Közel 50 százalékkal növelné az egészségügyi minisztérium az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatok árát. A Krónika által megszólaltatott kórházigazgató szerint a drágítás indokolt, hiszen a jelenlegi díjszabás még az alapanyagok árát sem fedezi.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az egészségügyi minisztérium a napokban bocsátotta közvitára a honlapján azt a tervezetet, miszerint 44 százalékkal drágítanák az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatok árát. Így a sérüléseket összegző kórlap kiállítása a jelenlegi 38 lej helyett 55 lejbe kerülne, a megváltozott munkaképesség, a fogyatékosság megállapítása pedig 50 helyett 72 lejbe. A fegyverviselési engedély kiállításához szükséges vizsgálat 110 lejről 158 lejre drágulna, a gépkocsivezetés engedélyezéséért 63 lej helyett 91 lejt kellene fizetni.

A vérből kimutatott alkoholszintet 26 lej helyett 37 lejért mérnék meg. A legdrágább továbbra is a DNS alapján meghatározott apasági teszt lenne: ezt jelenleg is borsos áron, 3600 lejért végzik, ám ha a tervezetet elfogadják, már 5184 lejt kell lepengetni érte.

A minisztérium azzal indokolja a drágítás szükségességét, hogy a díjszabásokat 2006-ban állapították meg, azóta pedig folyamatosan nőtt az infláció. A tervezett drágítás a 2006 és 2018 között tapasztalt 44 százalékos inflációt fedezné – áll a tervezet indoklásában. A dokumentumot még el kell fogadnia a kormánynak, és meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben, hogy hatályba lépjen.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója lapunknak elmondta,

indokolt a drágítás, hiszen a jelenleg érvényben levő díjszabások – például az alkoholszint-kimutatás esetében a fogyóeszközök árát – sem fedezik, nem beszélve arról, hogy a kórháznak sok pénzért korszerű berendezést kellett vásárolnia.

Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatokat magánszemélyek is kérhetik, de általában a bűnvádi eljárások során rendelik el. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, ezzel párhuzamosan valamennyi kórházi és ambulanciás vizsgálat, beavatkozás árát frissíteni kellene, 2019-es szintre kellene hozni. Az egészségbiztosítási pénztár olyan árakon számolja el a szolgáltatásokat, melyek nem fedezik a költségnövekedést, sok esetben az anyagszükségletet sem – szögezte le az intézményvezető.

Rámutatott: hatalmas különbségek vannak a magánszektorban alkalmazott, illetve az egészségbiztosítási pénztár által elszámolt díjszabások között.

Miközben az egészségügyi magánszolgáltatók a honlapjukon nyilvánosan kiközölt árai száz lej felett vannak egy egyszerű vizsgálat esetében is, addig a kórháznak egy vizsgálattal egybekötött kisebb sebészeti beavatkozásért vagy gasztroszkópiáért legtöbb 50 lejt fizet a biztosító, ezzel együtt a betegek – jogosan – ugyanazt a minőséget várják el.

Idén volt egy elhanyagolható áremelés, de az nem fedezi a költségnövekedéseket.

„Ilyen körülmények között nem csoda, ha a kórházak oda jutnak, hogy nem tudják kifizetni a beszállítóikat, nem tudnak minden gyógyszert megvásárolni, fejlesztésekre, beruházásokra sincs pénzük. Nem kellene leminősíteni a közszférában dolgozó orvosok munkáját, a kórházak szolgáltatásait” – szögezte le András-Nagy Róbert.