Félmegoldás: a UPC romániai előfizetői nézhetik a magyar–szlovák meccset, az RCS & RDS ügyfelei nem

Krónika 2019. szeptember 09., 22:13

Csak az erdélyi magyar tévénézők egyik fele tudta követni a Magyarország és Szlovákia labdarúgó-válogatottja között hétfőn este zajló Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést.

Ezt látják a magyar–szlovák mérkőzés ideje alatt az RCS & RDS kábelszolgáltató romániai előfizetői Fotó: Kemény Mihály

Bár a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) illetékesei az elmúlt napokban többször is azt harangozták be, hogy a technikai akadály is elhárult a zökkenőmentes sportközvetítések elől, ez a jelek szerint mégsem valósult meg maradéktalanul.

Hétfőn este a UPC romániai előfizetői zavartalanul követhették a magyar-szlovák mérkőzést, nem mondhatták azonban el ugyanezt magukról a nagyváradi Teszári Zoltán tulajdonában lévő kábelszolgáltató, a Digi ügyfelei.

Erdély több pontjáról – Temesvártól Aradon, Nagyváradon és Kolozsváron keresztül Sepsiszentgyörgyig –, több forrásból is úgy értesültünk, hogy az RCS&RDS előfizetőinek tévéképernyőjén a geokódoláskor szokásos felirat volt olvasható: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”. A Telekom Románia csatornakínálatában ugyanakkor nem szerepel az M4 Sport.

Mindazonáltal sokatmondó, hogy a szlovák közszolgálati televízió csatornája, az STV1 nem kódolta ugyanezt a mérkőzést, így azok a romániai kábeltelevíziós előfizetők, akiknek a csomagjában megtalálható ez az adó, zavartalanul követhették a magyar–szlovák összecsapást. Hasonló a helyzet a német RTL csatornával, amely úgyszintén nem blokkolja sportközvetítései külföldi sugárzását, így hétfőn este Romániában is nézhető volt az Észak-Írország és Németország futballválogatottjának EB-selejtezőmérkőzése.

Ezt pedig a UPC ügyfelei Fotó: Kemény Mihály

Mint arról beszámoltunk, Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója a hétvégén azt mondta, miután az MTVA megteremtette a pénzügyi és a jogi hátteret, most már a technikai feltételek is adottak ahhoz, hogy az Európai Labdarúgó Szövetséggel, az UEFA-val kötött szerződés értelmében az Eb-selejtezőket és a felkészülési meccseket is láthassák az M4 Sporton az Erdélyben és a Felvidéken élő magyarok, ha rendelkeznek kábeles előfizetéssel. Hozzátette, hogy „egy úgynevezett engedélyező kártyára volt szükség ehhez”, amelyet már kiküldtek a határon túlra a szolgáltatóknak.

„Azoknál a szolgáltatóknál, amelyek beüzemelték ezt a kártyát, már a csütörtök esti, montenegrói barátságos meccs is látható volt az M4 Sport élő adásában, de ha valaki nem tudta nézni ezt a találkozót, és kábeles előfizetéssel rendelkezik, az mielőbb érdeklődjön a szolgáltatójánál, hogy a hétfő esti fontos Eb-selejtezőt már élőben követhesse a televízió képernyőjén” – mondta Székely Dávid, aki kitért rá, hogy a műholdas előfizetéseknél mindezt technikailag is nehéz lenne megoldani, ráadásul az UEFA-nak arra nincsen engedélye.

A romániai kábelpiacon egyébként az RCS&RDS számít piacvezetőnek több mint hárommillió előfizetővel, a második helyen a Telekom Románia található 1,4 millió előfizetővel, míg a UPC kábelelőfizető ügyfeleinek száma egymillióra tehető.

{K1}