Nyilvánosságra hozták a biztosjelöltek névsorát, Románia Rovana Plumbbal „menetel”

Krónika 2019. szeptember 09., 14:03

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hétfőn bemutatta a biztosjelöltek végleges névsorát, a portfóliók tervezett elosztásának ismertetésére azonban még egy napot várni kell.

Rovana Plumb

A közzétett lista értelmében Románia leendő EU-biztosa Rovana Plumb, míg Magyarországé Trócsányi László lesz. Viorica Dăncilă román miniszterelnök két jelöltet nevesített a Bukarestet megillető helyre, Plumbon kívül Dan Nicát. Az 59 éves Rovana Plumb európai parlamenti mandátumot szerzett a májusi választáson a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben, korábban a bukaresti törvényhozásban tevékenykedett, ugyanakkor a PSD-kormányokban betöltötte a munkaügyi, az európai alapokért felelős, illetve a környezetvédelmi miniszteri tisztséget is. Plumb ugyanakkor a PSD-ben az alelnöki, valamint a nőszervezet elnöki tisztségéig vitte.

A hivatalos brüsszeli tájékoztatás szerint von der Leyen az utóbbi hetekben egyeztetéseket folytatott a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltekkel.

A lista nem tartalmaz meglepetéseket, mivel a nevek különböző forrásokból már korábban ismertté váltak, szakértők szerint a tárcák elosztása lesz igazán érdekes.

Az MTI szerint a volt német védelmi miniszter a nemek egyensúlyára törekedett, amelyet majdnem sikerült is elérni, a jelöltek között ugyanis – rajta kívül – tizenkét nő és tizennégy férfi van.