A jászvásári polgármester szerint a kongóiak a fáról másztak le

Balogh Levente 2019. szeptember 09., 12:06

Vizsgálatot indít az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Mihai Chirica jászvásári (Iaşi) polgármester ellen, miután az elöljáró sértően nyilatkozott az afrikai és közel-keleti bevándorlókról.

Mihai Chirica polgármester

Mindezt Asztalos Csaba, a CNCD elnöke jelentette be közösségi oldalán. Chirica egy helyi újságnak nyilatkozva az oktatás fontosságáról beszélt, amikor a sértő kijelentéseket tette. Az elöljáró eszmefuttatásában kifejtette: egy olyan ország legfőbb erőforrása, amely hosszú életű akar lenni, az az oktatás.

„Ha nem fektetnek be az oktatásba, akkor azt mondhatjuk: viszlát! Majd elárasztanak a kongóiak, a szomáliaiak, a szíriaiak és más, a fáról nemrég lemászott népek, meghódítanak, és a főnökeink lesznek. Ők vezetnek majd, arra eszmélünk, hogy Jászvásár önkormányzata élén egy kongói áll majd, mert vannak román állampolgárságúak is, de úgy viselkednek, mint a kongóiak, és vezetni akarnak bennünket. Csak ezért, mert nem fektetnek elég hangsúlyt az oktatásra” – jelentette ki Mihai Chirica.

Jászvásár polgármestere utólag úgy magyarázta kijelentését: az csupán „metafora” volt. Hozzátette, tudja, hogy nem fogalmazott politikailag korrekten, de „meg akarta kongatni a vészharangot” az oktatás ügyében.