„Elit társaságba” került az Egyesült Államokból kitiltott Liviu Dragnea

Balogh Levente 2019. szeptember 08., 16:32

Kimondottan „elit” társaságba került Liviu Dragnea, a PSD jogerősen három és fél év szabadságvesztésre ítélt volt elnöke azáltal, hogy az Egyesült Államok két fiával együtt meghatározatlan időre kitiltotta a területéről.

Liviu Dragnea (archív felvétel) Fotó: PSD

Dragnea ezzel számos jelenlegi vagy korábbi magas rangú állami vezetővel került egy listára. Van köztük ügyész, parlamenti képviselő, volt államfő és egykori legfelsőbb bírósági tag is.

Az amerikai kongresszus által még júniusban kiadott lista szerint összesen 11 ország mai vagy korábbi magas rangú illetékesei vannak az érintettek között.

Washington két okból tilthatja ki az érintetteket: az emberi jogok megsértése vagy korrupció miatt. A 11 országból 7 esetben korrupció, a másik négyben emberi jogi problémák eredményezték a kitiltást.

A listán Albániából ketten szerepelnek: Tom Doshi parlamenti képviselő és Adriatik Llalla ügyész, mindketten korrupció miatt. Hasonló okokból nem léphet be az Egyesült Államokba Nikola Spirics parlamenti képviselő, mint ahogy a Kongói Demokratikus Köztársaság öt meg nem nevezett, a választási hatóság, illetve az igazságszolgáltatás berkeiben tevékenykedő illetékese.

Korrupció miatt tiltották ki Felix Ramon Bautista Rosario dominikai szenátort is, valamint Aida Stalling Davilát, a guatemalai legfelsőbb bíróság volt bíráját és Roberto Jose Rivas Reyest, a nicaraguai legfelsőbb választási hatóság elnökét is.

Egy volt államfőnek – Yahya Jammeh korábbi gambiai elnöknek – viszont az emberi jogok megsértése miatt tilos amerikai földre lépnie, ugyanúgy, mint Muszlim Kucsijev csecsenföldi elnöknek, 16, meg nem nevezett és meg nem jelölt tisztséget viselő szaúd-arábiai személynek, valamint a szerb Goran Radoszavljevicsnek, akinek tisztségét nem pontosítják – valószínű azonban, hogy az egykori koszovói különleges szerb rendőralakulatok parancsnokáról van szó. Az egykori tábornokot etnikai tisztogatásokban való részvétellel gyanúsítják.

A Liviu Dragnea és fiai kitiltásáról szóló határozatot még csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette be.A szankció értelmében Dragnea meghatározatlan ideig nem léphet be az Egyesült Államok területére. A tiltás érvényes a politikus két gyermekére is.

A bejelentett intézkedés erőteljes üzenet arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a korrupció elleni harcban és a jogállamiság fenntartásában Romániában”

– fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója.

{K1}

A PSD volt vezetőjét korrupciós ügy miatt még tavaly három és fél évi börtönbüntetésre ítélték, s bár az 56 éves politikus – aki mindvégig tagadta a vádakat – fellebbviteli bírósághoz fordult, idén májusban jóváhagyták a büntetését.

Liviu Dragnea a román parlament alsóházának elnöke volt, 2009-ben az első Boc-kormányban két hónapig belügyminiszter, 2012 és 2016 között pedig a második Ponta-kormány közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős tárcavezetője volt.