Magyar zsongás a Cenk alatt: gazdag programsorozatot kínálnak a brassói városnapokra

Bede Laura 2019. szeptember 07., 14:14

Magyar filmekkel, borkóstolóval, táncra perdítő koncertekkel várják a résztvevőket a vasárnap kezdődő, kilencedik alkalommal szervezendő Brassói Magyar Napokon.

Fotó: Facebook/Brassói Magyar Napok

Az anyanyelvhasználat kihívásai a Kárpát-medencében című nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik vasárnap délután a 9. Brassói Magyar Napok. Az egyhetes rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját a belvárosi Szent Péter és Szent Pál római katolikus plébánián tartják, ahol az ökumenikus istentiszteletet követően Kiss Zsolt orgonaművész és a Four Bones Quartett zenél – közölték a szervezők szerkesztőségünkkel.

Hétfőn 19 órától marosvásárhelyi néptáncosok, nótaénekesek lépnek színpadra: A vásárhelyi híres promenádon című operettgála a Redut Kulturális Központban kap helyet.

A hét folyamán reggelente Szabó Enikő színművész, valamint Ádám Rebeka és Varga Nándor zenepedagógusok tartanak mesés-zenés hangszerbemutatót az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében.

Kedden Dósa Zoltán pszichológus, prózaíró Korai megomlás című kötetét mutatják be, majd A Pál utcai fiúk és a Valami Amerika 3. című filmeket tekinthetik meg az érdeklődők a Coresi szabadidő- és bevásárlóközpont Cinema One mozijában. Az estétét a Snaps Vocal Band swing koncertje zárja a Patria nagytermében.

A szerdai programban beszélgetés szerepel Béres Ildikó kárpátaljai színésszel, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagjával, illetve Kárpát-medencei borkóstolón és borvásáron is részt vehetnek a látogatók. A magyar mozinap keretében ezúttal a Vízipók című gyermekfilmet vetítik.

Csütörtökön már megnyílik a Kronstadt Fair kézműves, termelői és gasztronómiai vásár, valamint a gasztro-, bor- és buliudvar is.

Délután a Reménység Házában Xantus Géza csíkszeredai festőművész kiállítását ismertetik, majd a kolozsvári Tokos Zenekar muzsikál. A tokaji klasszikus borok kóstolója után a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zenekar lép a nagyszínpadra. A budapesti együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock 'n' roll-forradalom szeretete.

Pénteken a gyerekek örömére a MeseHetes Zenekar érkezik Brassóba.

A csíkszeredai formáció a sokak által kedvelt magyar rajzfilmek zenéit dolgozta fel, valamint néhány híres Walt Disney-film zenéjének magyar változatát is. A dalok a felnőttekben nosztalgikus hangulatot keltenek, míg a kicsik kedvenc mesefigurájuk dalait énekelhetik velük önfeledten, így több korosztály élvezi koncertjeiket. Minden bizonnyal táncra perdíti a közönséget a Besh o DroM zenekar is, viszont akinek a koncert után is maradt energiája, a lemezlovas fesztiválon folytatja a bulizást.

Szombaton színes programok közül választhatnak a magyar napok résztvevői: honfoglaló lovas nap, médiakonferencia, városismereti séta.

Este két különálló produkció összevonásával, Szarka Tamás és zenekara, valamint a Ghymes zenekar fúziójával megújult csapat várja 20 órától a közönséget. A formáció pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: a 35 éves működésük alatt eddig 25 önálló albumot jelentettek meg, több mint 3000 koncertet adtak a világ 25 országában és titkuk a folyamatos megújulásban rejlik. A Ghymes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

A magyar napok zárónapján, szeptember 15-én az érdeklődők a Cenkre túrázhatnak a Hazajáró című turisztikai magazinműsor szerkesztőivel, majd a nagyszínpadon bemutatkoznak a Brassói megyei néptáncegyüttesek. A nagyszínpadi programot Fenyő Miklós koncertje zárja.