Foglyokat cseréltek ki az orosz és az ukrán hatóságok

MTI 2019. szeptember 07., 13:37

Felszálltak Moszkva vnukovói, illetve Kijev boriszpili repülőteréről az orosz–ukrán fogolycsere keretében szabadon bocsátott személyeket szállító repülőgépek – közölték szombaton orosz hírügynökségek.

Fotó: Hirado.hu

A kijevi repülőtér várótermében összegyűltek a foglyok hozzátartozói, és Boriszpilba érkezett Arszen Avakov belügyminiszter és Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője. A hazatérő ukrán állampolgárokat orvosi vizsgálat után fogják elengedni.

A kijevi repülőtérre a foglyok fogadására a hozzátartozóik mellett Volodimir Zelenszkij elnök, Arszen Avakov belügyminiszter, Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője és Ruszlan Rjabosapka főügyész is megérkezett. Zelenszkij a repülőgép utaslépcsőjénél fogadta a szabadulókat.

A fogolycsere keretében szabadon bocsátott emberek névsorát még nem hozták nyilvánosságra. Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos megerősítette, hogy mindkét fél 35 foglyot engedett el. Korábbi hírek szerint köztük van a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész, Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál Ukrajnában augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztője, valamint feltehetőleg Oleh Szencov, az Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező is.

Nyikolaj Polozov, a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett ukrán tengerészek egyik ügyvédje arról tájékoztatott, hogy az incidens mind a 24 ukrán résztvevője a moszkvai Vnukovo repülőtéren van. Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija Szegodnya orosz állami hírügynökség vezérigazgatója azt közölte a TASZSZ-szal, hogy Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukrajina hírportál májusban hazaárulás vádjával letartóztatott, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztője, akit az ukrán fellebbviteli bíróság augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, már a kijevi repülőtéren van, és hamarosan Moszkvába repül.