A segélyhívások lokalizálását megkönnyítő intézkedések bevezetéséről számolt be Raed Arafat katasztrófavédelemi főigazgató

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 07., 10:41

Az 112-es egységes segélyhívószám rendszerének átszervezését célzó intézkedéseket ismertette pénteken a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat.

Raed Arafat nagyobb hatékonyságot ígér Fotó: GálnaZoltán

Arafat 14 intézkedésről számolt be. Ezek a segélyhívást indító fél tartózkodási helyének könnyebb és gyorsabb azonosítását lehetővé tevő technológiák (beleértve az Advanced Mobile Location - AML típusút) bevezetését, a feltöltőkártyás hívószámok előfizetőinek azonosítását, illetve a hamis riasztások visszaszorítását célozzák.

Arafat rámutatott,

a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) elkezdte az egyeztetéseket a Google-lal és az Apple-lel az AML helymeghatározó alkalmazásához szükséges műszaki feltételekről az Android és iOS rendszerek vonatkozásában.

A DSU vezetője szerint emellett a mobiltelefon-szolgáltatóknak is szoftvermódosításokat kell végezniük ahhoz, hogy az adatközlés megvalósuljon, az ehhez szükséges műszaki követelményekről augusztus 30-án tájékoztatták a szolgáltatókat – tette hozzá.

Raed Arafat azt is elmondta, szeptember 3-áig 160.667 androidos telefonra és 7316 iOS-készülékre töltötték le az 112-es mobil applikációt, ami 514 százalékos növekedést jelent az augusztus 23-án jegyzett adatokhoz képest – írja az Agerpres.