Bírálja az államfő az 5-ös átlag alatt teljesítő diákokat szakiskolába „száműző” rendeletet

Krónika 2019. szeptember 06., 17:55

Közleményben bírálta pénteken az államelnöki hivatal azt a miniszteri rendeletet, miszerint jövő évtől csak azok a tanulók vehetnek részt a líceumi helyekért folyó versenyben, akiknek a felvételijegye legalább 5-ös, a többiek szakiskolába jelentkezhetnek.

A bukaresti elnöki hivatal szerint a szakiskoláról szóló rendelet szegregál, nincs tekintettel a tanulók egyéniségére Fotó: Kolozsvári Református Kollégium

A kommüniké szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta kormány folytatja az „ártalmas kísérleteket” a tanügyben. Az államelnöki hivatal úgy véli, a szóban forgó rendelet szegregál, nincs tekintettel a tanulók egyéniségére. „Az intézkedés figyelmen kívül hagyja, hogy az országos képességfelmérő vizsga nem egy alkalmassági teszt, nem tükrözi a gyerekek sajátos készségeit, sem azt, hogy a tanulók milyen pálya felé irányulnának később” – szerepel a közleményben, amely szerint a kormány „krónikus reformbetegségben” szenved, így próbálja szőnyeg alá söpörni az országos vizsgákon való alacsony átmenési arány jelentette problémát.

A közlemény rámutat, az intézkedés rákényszeríti a tanulókat, hogy olyan irányt válasszanak, „amelynek lehet, hogy semmi köze nincs ahhoz, amihez értenek vagy amit szeretnének”, így a rendelet az iskolaelhagyás fokozódását fogja maga után vonni.

„Mint oly sok más esetben, a kormány most is kettős mércét alkalmaz: azok a pedagógusok, akik 5-ösnél kisebb jegyet kapnak a tanári vizsgán, tovább taníthatnak, az 5-ösnél kisebb jegyet elért tanulók viszont nem követhetik azt az utat, amelyik a számukra leginkább megfelelő” – hangsúlyozza az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény. Klaus Johannis államfő úgy véli,, hogy a rendelet fenntartja és erősíti azt a közvélekedést, miszerint a szakiskolákban a gyengén felkészült diákok tanulnak tovább, így ezt az oktatási formát egyfajta büntetésként fogják fel, mintsem esélyként a szakmai kiteljesedésre. „A szakoktatás alapvető fontosságú Románia jövője tekintetében, és támogatni kell azoknak a szakembereknek, mesterembereknek a képzését, akikre oly nagy szükségünk van. Ez a támogatás azonban befektetéssel jár, felszerelésekre, az infrastruktúra korszerűsítésére van szükség, partnerségeket kell kialakítani a magánszektorral” – nyomatékosítja az román államelnöki hivatal.

A Hivatalos Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet értelmében a 2020-2021-es tanévben csak azok a nyolcadik osztályt végzett diákok tanulhatnak tovább líceumi osztályban, akik részt vettek a képességfelmérő vizsgán, és a felvételijegyük legalább 5-ös.