A vásárlóval együtt őrizetbe vették az újszülött gyermekét kiárusító Szilágy megyei nőt

Krónika 2019. szeptember 06., 12:36

Őrizetbe vettek a nyomozó hatóságok egy Szilágy megyei nőt, aki a gyanú szerint 15 ezer lejért eladta újszülött gyermekét egy Kolozs megyei férfinak, akiről az anyakönyvvezető előtt azt állította, hogy a csecsemő apja.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT) Szilágy megyei kirendeltségének pénteki tájékoztatása szerint a húsz éves gyanúsított júliusban adott életet gyermekének a bánffyhunyadi kórházban. Ugyanitt egy 54 éves Kolozs megyei férfi üzletet ajánlott neki: megvásárolja az újszülöttet 15 ezer lejért, a vételárat pedig két részletben kívánta törleszteni: ezer eurót a születési bizonyítvány kiállításakor, a fennmaradó összeget pedig miután a gyermek betölti első életévét.

Sőt abban is megállapodtak, hogy az adásvétel „legalizálása” érdekében azt vallják a hatóságoknak, hogy a férfi a gyermek apja.

Ennek megfelelően mindketten megjelentek a bánffyhunyadi polgármesteri hivatal anyakönyvi hivatalánál, ahol nyilatkozatot írtak, amelyben saját felelősségükre azt állították, hogy a Kolozs megyei férfi a csecsemő vér szerinti apja. A születési bizonyítvány átvétele után az újdonsült apának kiadott férfi átadott 2100 lejt az anyának.

A DIICOT tájékoztatása szerint a nyomozó hatóság munkatársai csütörtökön gyerekkereskedelem, hamis állítás és közokirat-hamisításra való felbujtás gyanújával a nőt és a férfit egyaránt őrizetbe vették, és kezdeményezték harminc napos előzetes letartóztatásukat a Szilágy megyei törvényszéken. Arra nem tér ki a nyomozó hatóság közleménye, hogy mi alapján jöttek rá a gyermekkereskedelemre.