Rendhagyó évad a nagyváradi Szigligeti Színházban: Ady Endre egyetlen drámájának felolvasószínházi előadásával indul a szezon

Bede Laura 2019. szeptember 07., 08:47

A nagyváradi magyar művészi bábjátszás hetvenedik évfordulóját is megünneplik a Szigligeti Színház új évadában. A partiumi teátrumban többek között nagyoperett, folklórelőadás, musical szerepel műsoron.

Megújulás. A Szigligeti Színházban zajló munkálatok során a színpadi deszkázatot is teljesen kicserélik

Tizenhárom új bemutatóval, az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának (FuxFeszt) negyedik, illetve a HolnapUtán Fesztivál nyolcadik kiadásával és számos kiegészítő programmal várja nézőit a Szigligeti Színház a 2019/2020-as szezonban.

A nagyváradi teátrum 119. évada a színház felújítási munkálatai jegyében fog zajlani.

Megújuló színpadtechnika

A Bihar Megyei Tanács által elnyert európai uniós projekt nyomán 2019 decemberéig ütemezett munkálatok során a színpadi deszkázat teljes cseréjére, az ügyelői, valamint a hang- és fénytechnikai rendszer fejlesztésére, a zsinórpadlás részleges gépesítésére, valamint süllyesztők és egy forgószínpad beszerzésére is sor kerül. A román–magyar közös projekt főpályázója a debreceni Csokonai Színház, a partnerek pedig Debrecen megyei jogú város önkormányzata, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház. A projekt összértéke 7 495 587 euró, ebből a Szigligeti Színház része 1 029 546 euró, ami három komponensből áll össze: 824 048 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatása, 126 031 euró a román állam hozzájárulása, 79 465 euró pedig a Szigligeti Színház önrésze.

A 2019/2020-as évad első felére ütemezett munkálatok idején a Szigligeti Színház előadásait a Szigligeti Stúdióban és az Árkádia Színházban láthatja a közönség.

Magyar évad a stúdióban

A Szigligeti Színház új évadát a szeptember 21-ei magyar drámanapi események nyitják, amelynek keretében többek között felolvasószínházi formában viszi színre a Szigligeti Társulat Ady Endre egyetlen drámáját. Az ünnepi esemény egyben a Szigligeti Stúdióba meghirdetett magyar évad kezdetét is jelzi, amelynek repertoárján

a magyar drámairodalom olyan kiváló alkotásai kapnak helyet, mint Szabó Magda ifjúsági regényének színpadi változata, a Tündér Lala (rendező: Tóth Tünde) vagy Szép Ernő egyik leghíresebb szerelmi története, a Lila ákác.

Az évad második felében bemutatják a dráMázat 4. nyertes drámáját: O. Horváth Sári Gyerekjáték című szövegét Szilágyi Bálint viszi színre.

A Nagyvárad Táncegyüttes 2019 őszén mutatja be a Könczei Árpád által rendezett Amikor a pásztor... című folklórelőadást, 2020 márciusában pedig Fekete István örök klasszikusával, generációk kedvencével, a Vuk táncszínpadi átiratával (rendező: Györfi Csaba) készül a társulat.

Jubileumi évad
a Lilliput Társulatnál

A nagyváradi magyar művészi bábjátszás hetvenedik évfordulóját ünnepli a 2019/2020-as évadban a Lilliput Társulat, amelynek jubileumi évadát a FuxFeszt negyedik kiadása indítja. A szeptember 30. és október 5. között szervezendő találkozón az erdélyi magyar hivatásos bábtársulatok előadásain kívül jelen lesznek Magyarország elismert társulatai, bábszínházi alkotói is, köztük a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Fabók Mancsi Bábszínháza, a MárkusZínház, Pályi János, Markó-Valentyik Anna, a Vojtina Bábszínház, illetve a Bozsik Yvette társulat.

A Lilliput Társulat jubileumi évadát a Szabó Attila által rendezett A boldogság madara nyitja. Ezt követően Urbán Gyula Blattner-díjas rendező, a magyar bábszínházi alkotók kiemelkedő egyénisége rendezi Petőfi Sándor János vitézét. Az évad második felében Szabó J. Viktor kortárs ifjúsági darabot állít színpadra Csillagszív címmel, Seres Lajos, a bábszínház alapító tagja, a színház életműdíjasa pedig Matvejev klasszikusát, A csodálatos kalucsnit rendezi.

Nagyszínpadi bemutatók

A Szigligeti Színház nagyszínpadi bemutatóinak sorát az előzetes tervek szerint Jacobi Viktor Sybill című nagyoperettje nyitja. Sybill, a párizsi énekesnő, valamint Petrov hadnagy, az orosz nagyherceg és felesége szövevényes szerelmi történetét szilveszter este láthatja először a közönség. Az előadást a magyar zenés színház feltörekvő rendezőtehetsége, Tárnoki Márk viszi színpadra. A Népek tengere sikerét követően ismét nagyszabású előadással készül a Nagyvárad Táncegyüttes 2020 első hónapjaiban. A Katonaének című folklórelőadást Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője rendezi.

A nagyszínpadi bemutatók sorát Heinrich von Kleist egy ritkán játszott darabja, a Rómeó és Júlia-történetet fekete humorral megidéző A bosszú (A Schroffenstein család) folytatja. Az előadást a Junior Prima díjas Kovács D. Dániel rendezi. A 2019/2020-as évad utolsó bemutatójaként Balogh Attila viszi színre az Y című új magyar musicalt, amelynek középpontjában az Y generáció, azaz a digitális bennszülöttek konfliktusai, jellegzetes élethelyzetei állnak.

Bérletek, jegypénztári program

A bérletértékesítési időszak szeptember 10-től november végéig tart, a Szigligeti Színház szabadbérletei ugyanakkor egész évadban megvásárolhatók.

Újdonság, hogy a bérletek, a felújításra való tekintettel, egy-egy szabadon választott stúdió-előadásra is érvényesíthetők. További információk a Szigligeti Színház jegypénztárában, valamint online, a színház Facebook-oldalán, illetve a www.szigligeti.ro weboldalon kaphatók.

A teátrum vezetősége ugyanakkor felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a jegypénztár új helyszínen, a Szigligeti Stúdióval szemben, a Moszkva utca 7. szám alatt várja az érdeklődőket. A 2019/2020-as évadban a következőképpen változik a színházi jegypénztár nyitva tartása: hétfő: zárva; kedd, csütörtök: 10–19; szerda, péntek: 13–19; egy órával az előadások előtt.