Váradon is lepörögnek a TIFF legjobb filmjei a hétvégén

Pap Melinda 2019. szeptember 06., 11:09

A magyar, román és nemzetközi filmtermés legjavából válogathatnak a nagyváradiak a hétvégén, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál váradi kiadásán. A második alkalommal megszervezett rendezvény keretében beltéri és szabadtéri vetítések is lesznek.

A Szent László téren idén is lesznek vetítések. Fotó: Facebook / TIFF

Második alkalommal szervezik meg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nagyváradi kiadását, a hétvégén, szeptember 6–8. között zajló fesztiválon több helyszínen az év legjobb mozijait tekintheti meg a Pece-parti Párizs közönsége. Akárcsak a tavalyi első alkalmon, idén is lesznek benti és szabadtéri helyszínek,

a Szent László tér mellett a várban lehet majd a csillagos ég alatt filmet nézni, míg a filharmónia nagytermében, a Partiumi Keresztény Egyetemen a kényelmes moziszékbe süppedhet bele a nagyérdemű.

A neológ zsinagóga idén is szerepel helyszínként, itt zenei kísérettel lehet majd végigkövetni a TIFF filmritkaságait.

A váradi fesztivál programjában olyan filmújdonságok szerepelnek, mint a torontói filmfesztiválon nemrég bemutatott The County, melynek a váradi vetítés lesz a romániai premierje. De a sokat vitatott Queen of Hearts című film is lepörög, ahol egy tizenéves fiú és egy középkorú nő szerelmét és annak következményeit követhetik végig a nézők.

A román filmek közül Corneliu Porumboiu La Gomera című alkotását vetítik, mely csak ezután kerül be a mozikba, de Tudor Giurgiu új filmjét, a Parkingot is megnézheti a váradi közönség.

Tavaly magyarul is tudott a TIFF nagyváradi kiadása. Fotó: Facebook / TIFF

A fesztivál váradi kiadása is erős magyar filmes mezőnnyel indít, látható lesz többek között Nagypál Orsi Nyitva című filmje, de a kolozsvári fesztiválon már levetített alkotások is,

mint a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) (r. Schwechtje Mihály), a Virágvölgy (r. Csuja László) és a Rossz versek (r. Reisz Gábor). Jegyeket a Tiff.eventbook.ro oldalon vagy a fesztivál applikációján keresztül lehet venni a kolozsvárinál kicsit borsosabb áron, 15 lejért. Ugyanott megtalálható a részletes program is.