Peremre szorult magyar csoport: központi épületből városvégibe kénytelenek költözni a kolozsvári óvodások

Bede Laura 2019. szeptember 06., 08:43

Tanévkezdés előtt kevesebb mint egy héttel költözni kényszerül a kolozsvári Hársfaillat óvoda több csoportja. A magyar óvodások a Ferenc József (Horea) úti intézetből a város peremére, a Bácsi úti ingatlanba kerülnek.

A Méhecske csoport a Hársfaillat óvodában. A szülők nehezményezik a költöztetést, de lojálisak a pedagógusokhoz Fotó: Facebook/Gergely Erika

A szülőket és pedagógusokat egyaránt váratlanul érte a tanévkezdés előtt két héttel kapott hír, miszerint a kolozsvári Hársfaillat óvoda Ferenc József (Horea) úti épületét kiürítik, a csoportokat pedig szétszórják városszerte. A kolozsvári zsidó hitközség tulajdonában levő épület sorsa már évek óta bizonytalan, ugyanis a hitközség 2011-ben értesítette az intézményt működtető helyi önkormányzatot, hogy az ingatlant kulturális és szociális központtá alakítanák, és nekilátnának a tatarozásának. A többéves haladék, majd figyelmeztetés után a hitközség kilakoltatási pert indított, amelyet nemrég jogerősen megnyert. Ezt követően a Kolozs megyei tanfelügyelőség hozzákezdett a csoportok elosztásához, és többféle lehetőség kizárása után

a magyar csoportot a Bácsi úton működő Babszemjankó (Neghiniță) óvodához csatolták.

„Az illetékesek inkompetenciája miatt egy központi, életképes magyar óvodai csoport kiszorult a város peremére” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levelében a Méhecske csoport szülői közössége. Gergely Erika, a magyar csoport óvónője a Krónika megkeresésére elmondta, ezt a levelet a szülők átnyújtották Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettesnek, aki megígérte, hogy az ő jelenlétében átadhatják a dokumentumot Valentin Cuibus főtanfelügyelőnek, de ez nem valósult meg. Egyébként Török Zoltán sokadik megkeresésünkre sem válaszolt. Gergely Erika kifejtette, nem az ő tiszte megmondani, hogy kit terhel a felelősség.

Oláh Emese alpolgármester a Maszol hírportálnak elmondta, próbáltak maximálisan operatívan eljárni, de elismerte, hogy az önkormányzat is késlekedett a tervek megvalósításával. A Hársfaillat óvodának ugyanis már 2017-ben megígérték az Állomás utca 4. szám alatti ingatlan felújítását és átadását, ez azonban akkora infrastrukturális befektetéseket vont maga után, hogy nem sikerült sem a 2018–2019-es, sem a 2019–2020-as tanév megkezdéséig megfelelő állapotba hozni.

A magyar csoportot már nem fogadták be

Gergely Erika szerint mindvégig tudták, hogy költözniük kell, de bíztak abban a változatban, amelyet az önkormányzat felajánlott. Így váratlanul érte őket, hogy két héttel a tanévkezdés előtt értesültek arról:

a tulajdonosok megnyerték a kilakoltatási pert, a megígért ingatlan felújítása nem fejeződött be, ezért a hat csoport szétszóródik a városban.

A tanfelügyelőség határozata szerint az egyik csoport megszűnt, mert a törvény által előírt életkornál fiatalabb korosztályhoz tartozó gyermekeket foglalkoztatott; a két román nagycsoport a Kund vezér (Toduța) utcai Szentjánosbogár óvoda épületébe került, és Hársfaillat óvodaként működik a továbbiakban is. A Vasutasok parkja közelében lévő Mesék Házikója óvoda is kapott egy csoportot, valamint a Rudolf (Decebal) úton található Hársfaillat tagóvodát is kibővítették egy román csoporttal.

Csupán a magyar csoport „maradt a levegőben”, amelynek valamilyen oknál fogva nem jutott helye abban a Szentjánosbogár óvodában, amely négy üres teremmel rendelkezett, de csak két csoportot fogadott be

– fogalmazott a pedagógus.

Valentin Cuibus főtanfelügyelő úgy döntött, a magyar közösséget a Vidám Vonatocska óvodába osztja. Az óvónő szerint az ott uralkodó állapotok sem stratégiailag, sem helyszínileg nem feleltek meg az előírásoknak, és csak pár hónapig tartózkodhattak volna az épületben.Végül a kincses város alpolgármesterének közbenjárásával a Bácsi úton lévő Babszemjankó óvoda felajánlotta egyetlen szabad termét.

A szülőknek augusztus végén, szeptember elején nem volt más választásuk, mint rábólintani erre a megoldásra, hiszen tanévkezdés előtt már nem igazán van lehetőségük, idejük átíratásra. Viszont nehezményezik, hogy ez a helyszín legalább 15 percnyi távolságra van a Ferenc József úttól. Mivel ilyen későn született döntés, ezért azon szülők számára, akik már szeptember 1-jén óvodába vitték volna gyermeküket, nincs hova vigyék őket. Azt is megemlítik, hogy a Hársfaillat óvodában a napi étkeztetés 8 lejbe került, az új intézetben pedig 11 lejbe.

Követik a pedagógusokat

„Mégis visszük gyermekeinket a Bácsi út 56. szám alá, hiszen a Méhecske csoport pedagógusai olyan példaértékű szakmai és erkölcsi tartást mutattak, amely garancia gyermekeink minőségi oktatására, és ezt semmiképpen nem akarjuk elveszíteni. Lojálisak vagyunk hozzájuk és a Méhecske csoporthoz! A kérdés viszont az, hogy amikor a mostani gyerekek egy-két év múlva iskolába mennek, akkor lesz-e elég gyerek ennek a magyar csoportnak a működéséhez? Hajlandó lesz-e rajtunk kívül más is napi több órát tölteni a forgalomban? Amennyiben nem, akkor kit terhel, és ki vállalja a felelősséget egy magyar csoport felszámolódásáért? Vagy ez is valamilyen politikai alku tárgya lenne? Hogyan és miért történhetett meg ilyesmi?” – hangsúlyozzák nyílt levelükben a szülők.