Románia nem bírt a spanyolokkal a balhés Eb-selejtezőn – Magyarország „tesztcsapata” elrontotta a főpróbát

Krónika 2019. szeptember 05., 23:53

Románia labdarúgó-válogatottja 2-1-re kikapott a vendég Spanyolországtól az Európa-bajnoki selejtezők F csoportjának csütörtöki mérkőzésén. Magyarország hasonló arányban maradt alul montenegrói barátságos találkozóján.

Beragadtak. Magyarország rosszul hangolt a Szlovákia elleni, létfontosságú hétfői Eb-selejtezőre Fotó: MLSZ/Facebook

A bukaresti tétmeccsen az ibériaiak nagy fölényben játszottak az első félidőben, és a vezetést is megszerezték: Sergio Ramos büntetőből volt eredményes (29. perc). Fordulás után gyorsan növelték előnyüket a vendégek Paco Alcacer révén (47.),

ám nem nyugodhattak meg, ugyanis Florin Andone fejjel szépített (59.). Ráadásul Diego Llorentét kiállították (79.), de a spanyolok így is hozták a papírformát.

Egyébként a bukaresti összecsapás nem volt botránymentes: a román válogatott szurkolóinak egyik tábora a mérkőzés elején többször is magyarellenes rigmusokat skandált. A nyomdafestéket nem tűrő szidalmakon kívül felcsendült az „örökzöld” „Ki a magyarokkal az országból!” szlogen is. A bukaresti sportsajtó szerint az incidens miatt nem kizárt, hogy az UEFA szankcióval fogja sújtani a román válogatottat, amelyiknek adott esetben zárt kapuk mögött kell lejátszania a Norvégia és Svédország elleni hazai selejtezőmérkőzéseit.

Amúgy a spanyol válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Luis Enrique elhunyt kislányára való mérkőzés eleji megemlékezés sem volt mentes az incidenstől:

a román B-közép a gyászszünetben petárdázott és énekelt, míg a többi román szurkoló a rendbontókat fütyülte ki...

A mérkőzés végén a drukkerek egy része összeverekedett a rendfenntartókkal, ugyanakkor a román gól után egy néző befutott a pályára.

Az F csoport 5. fordulójának további eredményei
Feröer-szigetek–Svédország 0-4
Norvégia–Málta 2-0
A csoport állása: 1. Spanyolország 15 pont, 2. Svédország 10, 3. Norvégia 8, 4. Románia 7, 5. Málta 3, 6. Feröer 0.

Eközben a piros-fehér-zöld válogatott barátságos mérkőzésen készült a hétfői, szlovákok elleni Eb-selejtezőre. A megszokott kezdőcsapatot alaposan felforgató Marco Rossi szövetségi kapitány együttese már a 2. percben megszerezte a vezetést Montenegróban az újonc Holender révén, de a hazaiak lassan magukra találtak, és Kosovicnak köszönhetően egyenlítettek (32.). A gyenge színvonalú felkészülési mérkőzésen mindkét kapunál adódtak helyzetek, de ezekből Montenegró tudott még egyet értékesíteni: Mugosa büntetőből lőtte a győztes gólt (75.) Lang szabálytalansága nyomán.

A magyarok három újoncot avattak a kezdő Gazdag Dániel, illetve a csereként beállt Ferenczi János és Sigér Dávid révén, utóbbi lett az ezredik játékos, aki pályára lépett a nemzeti együttesben.

A magyar válogatott továbbra is nyeretlen Montenegró ellen: egy döntetlen mellett másodszor kapott ki. A hazaiak kispadján győzelemmel debütált Faruk Hadzibegic szakvezető.

„Mindenekelőtt kiderült, hogy ez a kezdő tizenegy és ez a rendszer, amiben kezdtünk, egészen veszélyes tud lenni – értékelt Marco Rossi az M4 Sportnak –.

Amíg volt erőnk, megvoltak a helyzeteink. 25 perc után védekezésben gondjaink lettek, szenvedtünk a széleken, ebből pedig az ellenfélnek több lehetősége is volt. Nem voltunk elég kemények védekezésben, ennél több kell.

Ezzel együtt a 80. percig nekünk volt több lehetőségünk, az utolsó tíz perc volt az övéké.”

Magyarország csapata Montenegró ellen

Dibusz Dénes - Bese Barnabás, Lang Ádám, Baráth Botond (Willi Orbán, a szünetben), Korhut Mihály (Ferenczi János, 61.) - Gazdag Dániel (Kovács István, a szünetben), Holman Dávid (Varga Roland, 64.) - Németh Krisztián, Kleinheisler László (Sigér Dávid, a szünetben), Nagy Dominik (Dzsudzsák Balázs, 69.) - Holender Filip