Kiképeznek a bürokrácia elleni harcra: vállalkozókedvű fiatalokkal osztják meg a tapasztalatokat Háromszéken

Bíró Blanka 2019. szeptember 05., 19:40

A tavalyi sikeren felbuzdulva újra indul vállalkozói iskola Háromszéken. Diákok, egyetemisták és olyan fiatalok jelentkezését várják, akik már dolgoznak, de fontolgatják, hogy saját céget alapítanak.

A vállalkozó iskola megálmodói: (balról-jobbra) Kelemen Szilárd, Édler András és Gábor Balázs Fotó: Facebook

A bürokrácia leküzdhető – vallják a háromszéki vállalkozói iskola kezdeményezői, ezért már második alkalommal szervezik meg a képzést, amelyen az elméleti és gyakorlati tudnivalók mellett erre is megpróbálják megtanítani a jövő cégvezetőit. A Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 1–22. között szervezi meg a vállalkozói iskolát, amelyre szeptember 22-ig jelentkezhetnek diákok, egyetemisták és olyan fiatalok, akik már dolgoznak, de fontolgatják, hogy saját céget alapítanak.

Mint Kelemen Szilárd, a Hárit elnöke a csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta,

a középiskolában 11. osztályban tanulnak közgazdaságtant a diákok, ezzel befejeződik az ilyen irányú képzésük, hacsak nem ezen a területen folytatják a tanulmányaikat.

A vállalkozói iskola ezt a hiányt pótolja, megismertetik a fiatalokkal a háromszéki gazdasági lehetőségeket, az intézmények, gazdasági szervezetek működését, megtanulhatják a cégalapítás és -működtetés, a különböző engedélyek beszerzésének ügyintézését, a gazdaságélénkítő projektek megpályázását.

Ne saját kárukon tanuljanak

Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke az eseményen rámutatott, a tapasztalatok szerint sok vállalkozó egyik napról a másikra „felébred”, hogy ő a saját cége ügyvezetője, ami általában nem jár fizetéssel, ám hatalmas felelősséggel annál inkább. Ők gyakran saját kárukon, tapasztalatból okulnak. Ezt a tanulóidőszakot lehet megspórolni egy ilyen képzéssel. Rámutatott,

gyakran a bürokrácia sem intézmény-, hanem alkalmazottfüggő, a hivatalnok az intézményben elbonyolíthatja az ügyintézést, ha egy nem megszokott helyzettel szembesül.

„Sokszor csak rá kell vezetni a hivatalnokokat, hogy lehet másként, egyszerűbben is, csak ehhez tudni kell a megoldást” – mondta a kamara elnöke. Példaként említette, előfordul, hogy az intézmények kérik a cégtől, igazolja, ki az ügyvezető, holott ingyen hozzáférnek a cégbíróság adataihoz és ott ellenőrizhetnék ezt, megspórolva a cégvezetőnek az utánajárást és a 40 lejes illetéket. Édler András különben úgy látja,

még mindig vannak kényszervállalkozók, akik csak azért alapítanak céget, mert akivel dolgoznak, inkább üzleti szerződést köt, mintsem alkalmazza őket,

de ezekből is lehetnek sikertörténetek, hiszen menet közben kiderülhet, hogy másnak is el tudják adni ugyanazt a szolgáltatást.

Vannak eredmények

Tavaly áprilisban  húsz fiatal vett részt a mentorprogramban, a két legaktívabb „vállalkozótanoncot” díjazták, és mint utólag kiderült, eredményesen kamatoztatták a megszerzett tudást, Pál Hunor azóta beüzemelte a nyomdáját, ahol reklámtermékek előállításával foglalkozik, a középiskolás Szabó Áron pedig eldöntötte, hogy gazdasági területen folytatja tanulmányait. Idén is díjazzák a résztvevőket, egy fiatal Winkler Gyula, az Európai Parlament nemzetközi kereskedelemért felelős szakbizottsága második alelnöke meghívására egyhetes brüsszeli tanulmányúton vehet részt, egy másik díjazott pedig egy hétig gyakorolhatja a cégvezetést egy háromszéki nagyvállalkozó mellett. 
Gábor Balázs programfelelős elmondta, a Hárit és a kereskedelmi kamara oldalán kitölthető a jelentkezési lap, az érdeklődőkről profilt készítenek, ehhez igazítják a képzést. A program két részből áll, elméleti oktatásból és a vállalkozások, állami intézmények székhelyén zajló gyakorlatból.