Klaus Johannis nem tágít, és nem fogadja el a miniszterjelölteket

Balogh Levente 2019. szeptember 05., 18:41

Nem hajlandó elfogadni Klaus Johannis államfő a Viorica Dăncilă miniszterelnök által a kormányból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) miniszterei helyére javasolt ügyvivő tárcavezetőket.

Fotó: Presidency.ro

Ezt maga az elnök jelentette be csütörtökön. Johannis szerint a jelenlegi politikai válságot a kormányban egyedül maradt Szociáldemokrata Párt (PSD) okozza felelőtlen magatartásával, ezért ő semmilyen formában nem hajlandó támogatni a politikai játszmákat, így visszautasítja az ügyvivő miniszterekre vonatkozó javaslatokat.

Johannis rámutatott: a kormány politikai összetétele a kilépés nyomán megváltozott, ezért az alkotmány értelmében a parlamentben kell bizalmi szavazást kérnie.

Johannis szerint a kormány már május 26-a, az igazságügyi népszavazás óta elvesztette a legitimitását, és most a politikai legitimitása is megszűnt. Viorica Dăncilă kormányfő egyébként elébe ment a döntésnek, és még szerdán este beváltotta fenyegetését: bejelentette, hogy a kormány az alkotmánybírósághoz fordult az államfővel kialakult jogi konfliktus miatt.

Mint ismeretes, az energetikai, a környezetvédelmi és a parlamenti kapcsolatokért felelős tárca azért maradt vezető nélkül, mert a kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) múlt héten kilépett a kormányból, így miniszterei lemondtak. Dăncilă hivatalban levő minisztereket javasolt ügyvivőként: az energetikai tárca élére Nicolae Bădălăut, a környezetvédelmiére Ioan Deneşt, a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszteri tisztségbe pedig Ştefan Radu Opreát ajánlotta. A miniszterelnök szerdán este kijelentette: az államfő áthágja az alkotmánybíróság döntéseit azáltal, hogy késlekedik az ügyvivő miniszterek kinevezésével.