Zenével, tánccal, kultúrával ünnepel Nagybánya magyarsága a 14. Főtér Fesztiválon

Bede Laura 2019. szeptember 05., 15:05

Új programsorozattal, több generációt megmozgató koncertekkel készülnek a Főtér Fesztivál szervezői. A nagybányai magyar napokat szeptember 16–22. között rendezik.

Fotó: Facebook / Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok

Színes programkínálattal várják az érdeklődőket szeptember 16–22. között a tizennegyedik alkalommal szervezendő nagybányai Főtér Fesztiválon. Az egyhetes rendezvény idején a szervezők arra törekednek, hogy – a magyar napok szellemiségének jegyében – a nagybányai és erdélyi hagyományokat, a közösségi életet és a kulturális értékeket is bemutassák. A hét első felében főként a képzőművészet és a helyi kulturális örökség kerül középpontba kiállítások és egy új művészeti galéria megnyitójával. Ugyanakkor megünneplik Nagybánya 690 éves első írásos említését.

A szervezők új programsorozatot is indítanak Magyarország Nagybányán címmel, amelynek keretében magyarországi települések mutatkoznak be, idén először Sárospatak városa szervez számtalan programot a Főtér Fesztiválon.

Fotó: Facebook / Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok

Ebben az évben is megrendezik az FF Diáknapokat, amely tavaly igen nagy népszerűségnek örvendett a nagybányai magyar fiatalok körében, de természetesen gyermek- és ifjúsági programok, illetve cserkésztevékenységek is színesítik az idei rendezvényt.

A nagyszínpadi koncertsorozatot szeptember 19-én a kolozsvári USNK, a gyergyószentmiklósi Teddy Queen nyitja, a Fröccs-est keretében pedig a magyarországi Hot Jazz Band lép fel.

A szeptember 20-ai hagyományos bevonulással hivatalosan is elkezdődik a fesztivál kültéri eseménysorozata. Bányavidéki néptánctalálkozó nyitja a főtéri kavalkádot, majd a Lendvay Márton Színjátszó Kör zenés előadásával és ByeAlex- és a Slepp-koncerttel folytatódik az este.

Fotó: Facebook / Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok

Következő nap kulturális, kézműves és gyermekprogramok lesznek, amelyből minden korosztály válogathat: folytatódnak a diáknapok, könyvturkáló, mesejátékok, játszóház, vetélkedők, baba-mama klub, sportprogramok, vintage-turkáló, kortárs irodalomóra Demény Péterrel, szecessziós séta.

Az este folyamán fellépnek a budapesti Madách Színház művészei az Azért vannak a jó barátok című előadással, ezt követően koncertezik a szászrégeni Titán zenekar, illetve a Republic együttes.

A fesztivál utolsó napján félmaratont tartanak, folytatódnak a kulturális programok, de a további sporttevékenységek sem maradnak el, hiszen a tollaslabda-bajnokságon kívül gyermektornát és bicikliversenyt is rendeznek. A vallási programokon kívül zenés irodalmi előadás  lesz, a díjátadás előtt pedig Ferenczi György és a Rackajam zárja a 2019-es Főtér Fesztivált.