Kolozsváron is fellép erdélyi turnéja során a jazzmuzsikát játszó Bende Zsolt Quartet

Pap Melinda 2019. szeptember 05., 13:23

A marosvásárhelyi születésű Bende Zsolt neves jazzmuzsikus lesz az előhírnöke a Transilvania Jazzfesztivál 13. kiadásának. A Bende Zsolt Quartet a Cycle of change című új albumát mutatja be kedden a romániai turné kincses városi állomásán, a Kolozsvári Rádió koncerttermében.

Marosvásárhelyen született, Bostonban tanult hangszerelést és zeneszerzést Bende Zsolt jazzmuzsikus, aki együttesével, a Bende Zsolt Quartettel Európa-szerte népszerűsíti a „mainstream” jazzt. Romániai turnéja során új, Cycle of change című lemezét mutatja be a hazai közönségnek, melyet még a Balázs Elemér Group két alapemberével, Balázs Elemér dobossal és Balázs József zongoristával készített. Most új felállásban mutatkozik be a közönségnek,

Bende Zsolt mellett Lakatos Pecek András dobos, Orbán György nagybőgős és Mester Dániel szaxofonos lép színpadra szeptember 10-én, kedden 20 órától a Kolozsvári Rádió Donát úti koncerttermében.

Bende Zsolt neve nem ismeretlen a magyarországi és nemzetközi jazzprérin, londoni és bostoni tanulmányai után a világ legjobb jazzmuzsikusaival lépett fel az Amerikai Egyesült Államoktól Brazílián keresztül Közép-Európáig. Angliában Arnie Somogyi nagybőgőssel több albumot is megjelentetett, a Five Countries Trio alapítótagjaként tisztelik. Kolozsváron Lakatos Pecek Andrással láthatja együtt a közönség, aki a híres roma zenészdinasztia tagja, és generációja legjobb jazzdobosaként tartják számon. Több hazai és londoni verseny győztese, és fiatal kora ellenére a magyar jazz olyan nagy neveivel állt színpadra mint Oláh Kálmán, Tony Lakatos vagy Szakcsi-Lakatos Róbert.

A kvartettet erősítő Orbán György gyerekkora óta zenél, de állítása szerint leginkább a nagybőgő révén tudja kifejezni magát. Magyarországi és külföldi zenészek sorával lépett fel a világ legjobb jazzklubjaiban. A „négyesfogatot” Mester Dániel erősíti, aki gitártól klarinétig több hangszert is kipróbált, amíg a szaxofonnál állapodott meg, de a filmzene mellett is elkötelezte magát. Amszterdami tanulmányai után számos európai fesztiválon mutatkozott be magyar és külföldi zenészek partnereként.

A kolozsvári koncertre a jegyek 45 lejért vásárolhatók az Eventbook online jegyértékesítő hálózaton, a Florin Piersic moziban és a Humanitas könyvesboltban.

A koncertet a Transilvania Jazzfesztivál előhírnökének szánják a szervezők, a nagy múltú rendezvény 13. kiadását november 8–10. között tartják a kincses városban. A Bende Zsolt Quartet romániai turnéja során Nagyváradon is fellép szeptember 12-én, csütörtökön 19.30-tól a Posticum ifjúsági és kulturális központ koncerttermében.