Ezúttal egy román katona vesztette életét az Afganisztánban elkövetett merénylet során

Krónika 2019. szeptember 05., 12:40

Életét vesztette egy román katona csütörtökön Afganisztánban egy terrortámadás nyomán. Három nap leforgása alatt ő a második román áldozat a háború sújtotta ázsiai országban.

Fotó: Tolo News

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő közlése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát csütörtökön Kabul központjában, az afganisztáni NATO-misszió főhadiszállása közelében. Rohamkocsik érkeztek a helyszínre.

Az eddigi jelentések szerint a támadás során öten életüket vesztették és legkevesebb huszonöten megsebesültek. Nem sokkal később a halottak számát tízre, a sebesültekét pedig 42-re módosították.

Gabriel Leş román védelmi miniszter megerősítette a román katona halálhírét, az áldozat járőrszolgálatot hajtott végre a támadás idején. Klaus Johannis államfő és Viorica Dăncilă miniszterelnök részvétét fejezte ki a halott román katona családjának. Az MTI szerint a merénylet az afgán főváros Sas-Darak negyedében történt, amely külföldi nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek ad otthont, és amelyet szigorúan őriznek a biztonsági erők. A nagy erejű robbanást egy kisbuszba rejtett pokolgép okozta.

A román védelmi minisztérium csütörtökön délután hozta nyilvánosságra, hogy a merényletben elhunyt katona a 38 éves Ciprian-Ștefan Polschi tizedes, aki gépjárművezetőként teljesített szolgálatot a kabuli NATO-parancsnokságnál. A katona 2004 óta dolgozik a román hadsereg kötelékeiben, a mostani volt a harmadik kiküldetése Afganisztánban. Ciprian-Ștefan Polschi nős volt, és két gyermeket hagyott árván. Gabriel Leș védelmi miniszter post mortem alhadnaggyá léptette elő, és felterjesztette az államfőnél a Románia csillaga érdemrendre.

A merénylet elkövetését a szélsőséges tálibok vállalták magukra. Azt állították, hogy három külföldi járművet vettek célba, amelyek arra a területre érkeztek, ahol az afgán nemzetbiztonsági hatóságok irodái is vannak. A negyedben külföldi nagykövetségek és más kormányzati épületek is találhatók. Naszrat Rahimi belügyi szóvivő azt mondta, hogy a járműbe rejtett robbanószerkezet egy főúton lépett működésbe, és legkevesebb 12 járműben okozott károkat. A rendőrség gyorsan lezárta a térséget. A közösségi médiában megjelent videofelvételeken azt lehetett látni, hogy a területen fehér füst gomolygott.

Egy hétfő éjszaka ugyancsak Kabulban végrehajtott terrortámadás során Románia kabuli külképviseletének egyik munkatársa meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült. Az akkori terrortámadás célpontja ugyancsak egy szigorúan őrzött kabuli városrész, ezen belül pedig a román külképviselet volt. Az épületet a támadók mintegy nyolcvan százalékban lerombolták, melléképületeit felgyújtották. Ramona Mănescu román külügyminiszter szerint a pokolgépes merényletet mintegy kétórás tűzharc követte. Mindkét román áldozat a külképviselet biztonsági szolgálatához tartozott. Az akkori merényletben legkevesebb 16 ember meghalt, több mint száz megsebesült.

{K1}

A támadások egyre inkább felvetik a kérdést Kabulban és Washingtonban is, hogy 18 évi hadakozás után mennyire lehet megbízni a tálibokban. Az afgán kormány súlyos kétségeit hangoztatta az Egyesült Államok és a tálibok között nemrégiben kötött egyezséggel kapcsolatban. Ennek értelmében Washington mintegy ötezer amerikai katonát vonna ki Afganisztánban lévő öt bázisáról 135 nap alatt, ha az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz. Jelenleg 13-14 ezer külföldi katona tartózkodik a közép-ázsiai országban. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja azt mondta, hogy az egyezséget még jóvá kell hagynia Donald Trump amerikai elnöknek.