Nem maradnak éhesek a legkisebbek: keretszerződésekkel védik ki a tej-kifli program „közbeszerzési kínjait” az erdélyi megyékben

Krónika 2019. szeptember 07., 08:26

Alig néhány nappal az iskolakezdés előtt úgy tűnik, hogy a korábbi években tapasztaltnál zökkenőmentesebben zajlik a 2019/2020-as tanévben a tej-kifli program, és az erdélyi, illetve partiumi óvodások, kisdiákok legkésőbb szeptember második felétől kapnak tízórait.

Jó hírekkel kezdődik a tanév. Úgy tűnik, már szeptemberben valamennyi óvodás és kisiskolás megkapja a neki járó gyümölcsöt, tejet és kiflit (képünk illusztráció) Fotó: Gönczi Ákos

A hétfőn kezdődő 2019/2020-as tanévben is kapnak tízórait, vagyis tejet, kiflit és gyümölcsöt a romániai óvodások és kisiskolások – a programot európai uniós alapokból finanszírozzák. Az Európai Bizottság közleménye szerint Brüsszel minden tanévben összesen 250 millió eurót bocsát a tagállamok rendelkezésére, amiből 145 millió euró gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió euró pedig tejtermékekre fordítható. Az idei keretet még márciusban hagyta jóvá a brüsszeli testület. Az összeget ugyanakkor a tagállamok saját költségvetésükből ki is egészíthetik.

Bár a programban való részvétel opcionális, valamennyi tagállam csatlakozott részben vagy egészében ahhoz. A 2017/2018-as tanévben például 20 millió gyerek volt a program haszonélvezője, ami az Európai Unióban élő gyerekek 20 százalékát jelenti.

A hivatalos tájékoztatás szerint a 2019/2020-as tanévre 18 millió eurós uniós forrás áll Románia rendelkezésére, amiből 6,86 millió euró gyümölcsökre és zöldségekre, 10,8 millió euró pedig tejtermékekre fordítható.

Elvágott gordiuszi csomó

Hiába állt viszont minden évben a rendelkezésre a program lebonyolításához szükséges anyagi keret, a beszállítók kiválasztásához elengedhetetlen versenytárgyalások az iskolai tízóraiprogram kerékkötőinek bizonyultak. A megyei önkormányzatok évek óta próbálják rendezni ezt az áldatlan állapotot, és úgy tűnik, sikerrel jártak, így idén az óvodások és kisiskolások, ha nem is mindenhol az első naptól, de legkésőbb szeptember második felétől kapnak tízórait.

A legtöbb megyei közgyűlés azzal vágta el a gordiuszi csomót, hogy többéves keretszerződést kötött a tej-kifli-gyümölcs program lebonyolítására, így nem kell évről évre megismételni a közbeszerzést,„végigélni annak a kínjait”,

s ha nem is éppen az iskolakezdés első napján, de az első-második héten már megkapják az ingyentízórait a diákok.

Megszabadultak a kínoktól

Szatmár, Bihar, Maros és Máramaros megyében például már biztosan az első naptól indul a program. Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke a Krónika megkeresésére elmondta: „tavalyelőtt éltük át a közbeszerzés kínjait, többéves keretszerződést kötöttünk, a napokban csak a megállapodásokat újítjuk fel, a program az iskolakezdés első napjától működni fog”. A Bihar megyei tanintézetekben szintén az iskolakezdés első napján megkapják a tízórait a diákok. Pásztor Sándor, a Bihar megyei közgyűlés elnöke megkeresésünkre ugyanakkor kifejtette, a kormány által kiutalt pénz nem fedezi egész évre a szükségleteket, ezért kiegészítést kértek. „Egyelőre első naptól megkapják a gyerekek a pénzt, december elejéig van a programra anyagi fedezet, addig van még idő előteremteni a különbözetet” – mondta a bihari tanácselnök.

Hétfőtől elméletileg az összes Maros megyei iskolában is ott lesz a tej, a kifli, valamint a gyümölcs a gyerekek asztalán.

A megyei tanácsosok már korábban jóváhagyták a tanulók tízóraijára szánt összeget, az intézmény apparátusa pedig megkötötte a keretszerződéseket. A vakáció utolsó napjaira már csak két alszerződés aláírása maradt hátra – számolt be lapunknak a kedvezőn alakuló helyzetről Lukács Katalin, a megyei önkormányzat szóvivője. A legjobb dolguk továbbra is a nyárádszeredai gyerekeknek lesz: nemcsak hogy biztosak lehetnek abban, hogy a kifli ezentúl is ott lesz az asztalukon, a helyi önkormányzat leleményességének köszönhetően meleg termékben részesülhetnek.

Nyárádszereda ugyanis a megye egyetlen települése, amely már korábban is helyi versenytárgyalást hirdetett a kifli beszerzésére.

Mivel tavaly 2022-ig érvényes szerződést kötött a program lebonyolítására a Máramaros megyei önkormányzat is, az óvodások és kis­iskolások várhatóan már az első iskolai naptól kapnak ingyenes tízórait.

„A napokban várjuk a beszállítókat, hogy írják alá a 2019. szeptember 9-én rajtoló tanévre vonatkozó dokumentumokat, és reméljük, hogy hétfőtől, legkésőbb keddtől megkezdődik a termékek kiosztása az oktatási intézményekben” – közölte a megyei közgyűlés, emlékeztetve egyúttal, hogy a tavaly a felmerült gondok miatt alig márciustól kaptak a legkisebbek tízórait.

Még rosszabb volt a helyzet eközben Kovászna megyében, ahol másfél évig nem működött a program a törvény módosítása és a bürokratikus buktatók miatt, aztán végül az elmúlt tanév második felétől sikerült újraindítani. Az akkor megkötött szerződések még érvényesek, így a diákok kapnak tíz­órait – tájékoztattak a megyeháza munkatársai.

Kovászna megyében hetente kétszer almát és kekszet, háromszor kiflit és tejet kapnak az óvodások és az 1–8. osztályos iskolások.

Hargita megyében az érvényben levő keretszerződés értelmében beérkeztek az árajánlatok az idei tanévre, kedden a megyei önkormányzat kiközölte az eredményeket – fejtette ki érdeklődésünkre Borboly Csaba, a Hargita megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: öt munkanapos fellebbezési időszak után köthetik meg a szerződéseket, így reményeik szerint szeptember 15-én már „friss kiflit majszolhatnak a gyerekek”. A tavalyi negatív tapasztalatokat firtató kérdésünkre pedig elmondta, a gyenge minőségű termékeket szállító cég szolgáltatásai negatív minősítést kaptak, így most nem is nyújthatta be ajánlatát, s bíznak abban, hogy idén nem fordulnak elő hasonló problémák.

Borboly Csaba beszélt egyúttal arról is, hogy javasolták a kormánynak: tej-kifli helyett meleg ebédet adhassanak a gyerekeknek főleg ott, ahol délutáni iskolai foglalkozás (after school) is van. Helyi termelők, helyi emberek helyi konyhákat tudnának működtetni, ami akár az idősek ellátásában is kivehetné a részét, de ezt egyelőre a kormány nem támogatja – mutatott rá a székelyföldi politikus.

Biztosított a tej-kifli Kolozs megyében is – mondta lapunknak Vákár István, a megyei tanács alelnöke, aki szerint szerdán írták alá az erre vonatkozó szerződést a nyertes céggel.

Az alelnök ugyanakkor rossz szájízzel nyugtázta, hogy az almát egy moldvai cég szállítja majd a Kolozs megyei iskolákba,

miután egyetlen helyi vagy környékbeli termelő sem nyújtott be kedvezőbb ajánlatot.