FRISSÍTVE – Brexit: dacol a parlament a brit kormányfővel, Boris Johnson előrehozott választást kezdeményez

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 04., 22:08

Elfogadta a londoni alsóház harmadik olvasatban, vagyis végleges formájában szerda este azt a törvénytervezetet, amely megtiltja Boris Johnson miniszterelnök kormányának Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az EU-ból.

Boris Johnson miniszterelnök Fotó: Facebook/Boris Johnson

 A 327-299 arányban jóváhagyott tervezet ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül további vitára. Johnson az alsóház szerda esti döntése után bejelentette, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi október 15-ére.

A kormányfő szerint ugyanis a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által beterjesztett törvényjavaslat elfogadása lehetetlenné tette a további érdemi tárgyalást az Európai Unióval a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodásról.

Johnson az MTI tájékoztatása szerint kijelentette: személyes meggyőződése és kormányának meggyőződése szerint is a kialakult helyzet megköveteli, hogy előrehozott választásokat tartsanak Nagy-Britanniában. A londoni alsóházban ellenben nem sikerült elfogadtatni  az előre hozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést, mivel a szerda éjjeli szavazáson nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség.

Különben éppen szerdán jelentették be Brüsszelben, hogy mintegy 780 millió eurót tett elérhetővé a bennmaradó tagállamok számára az Európai Bizottság az Egyesült Királyság esetleges rendezetlen kilépése okozta gazdasági károk enyhítésére. A testület tájékoztatása szerint ezen összeget a főként természeti katasztrófák kezelésére szolgáló szolidaritási alapból, illetve a globalizációs alkalmazkodási alapból különítik el. Ezen felül szükség esetén további alapokat is felszabadíthatnak a jövőben ezen célból, például a mezőgazdasági szektor támogatására.

Szakértők szerint a rendezetlen brit kiválást az Egyesült Királyságon kívül leginkább Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország és Németország szenvedné meg gazdaságilag, de különböző mértékben az összes tagállamra nézve lennének negatív következmények.
Az Európai Bizottság szerdán ismét figyelmeztetett, hogy megnőtt az úgynevezett kemény Brexit valószínűsége az október 31-éig hátralévő idő rövidsége és a brit belpolitikai helyzet miatt.