Gazdag repertoár a zenés színház bölcsőjében: Verdi erőteljes művével, A lombardokkal indítja az évadot a kolozsvári opera

Pap Melinda 2019. szeptember 04., 19:48

A nem túl fényes anyagi helyzet ellenére is gazdag repertoárral várja közönségét Erdély egyetlen magyar operaháza, a Kolozsvári Magyar Opera. Az évadot Giuseppe Verdi fiatalkori négyfelvonásos operájával, a nyers erejű A lombardokkal indítják.

Némedi Csaba az előadás rendezője Fotó: Felvégi Andrea

Bár anyagi helyzete nem a legrózsásabb, az új évadban is magasra helyezi a lécet a Kolozsvári Magyar Opera. Szép Gyula igazgató emlékeztetett, a művészek bére az elmúlt években jelentősen emelkedett, azonban minimális pénz jut színpadi produkciókra. Mivel a művelődési minisztériumtól kapott pénz nagyrészt működési költségekre megy, a színpadi költségeket kénytelenek saját forrásból megoldani. Nagy segítségükre van ebben a magyar kormány, mely az elmúlt évadban a Bethlen Gábor Alapon keresztül jelentős támogatást nyújtott, és idén is hasonlóra van ígéret.

A román művelődési minisztérium ugyanis nem tartotta be ígéretét, alig több mint tíz százalékát adta meg a beígért eredeti összegnek, 1,2 millió lej helyett 140 ezret”

– mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Szép Gyula. Pedig az operaigazgató szerint személyesen beszélt Viorica Dăncilă kormányfővel, a pénzügy-, illetve művelődési miniszterrel a sanyarú helyzetről.

Ennek ellenére az új évad repertoárja gazdag lesz, ugyanis „a társulat áldozatokra is képes” – fogalmazott a direktor. Többek között jelentős évfordulót ünnepelnek idén,

a kolozsvári zeneoktatás 200. évfordulója alkalmából ifjúsági rockoperát, A krónikást viszik színre a zenelíceum diákjaival és felnőtt művészekkel.

A szilveszternek is megadnák a módját, és egy húsz éve dédelgetett tervet valósítanak meg: ifj. Johann Strauss A denevérjét alkalmazzák színpadra. Slágeropera is szerepel az évadtervben, nyugtatott meg mindenkit Szép Gyula, a jelenleg is műsoron lévő Carment új rendezésben, új díszletekkel, jelmezekkel láthatja a közönség.

Ha minden jól meg, a budapesti Operaházzal való együttműködésnek köszönhetően jövő májusban az Én és a kisöcsém daljátékot mutatják be, melynek teljes díszletét és jelmezét megkapják a fővárosi intézménytől. Jövőre is terveznek csíkszeredai kiszállást, hiszen ez jelentőset dob az opera anyagi helyzetén, a hét telt házas előadás jelentős hasznot hozott. A nemzetközi operakarversenyt is megszerveznék harmadik alkalommal, és a kolozsvári önkormányzat támogatásának köszönhetően ifjúsági operanapokat tartanak, amelyre A brémai muzsikusok mellett a sepsiszentgyörgyi Alice című ifjúsági musicalt is meghívták.

Régi hagyományát folytatja a Kolozsvári Magyar Opera azzal, hogy idén is színre visz egy Verdi-operát, 1990 óta a hatodikat, Romániában ugyanis mindig a kincses város magyar társulata játszotta elsőként az olasz zeneszerző műveit, először 1846-ban.

Verdi ifjúkori műve, A lombardok színrevitele Némedi Csaba budapesti rendezőnek köszönhető, aki Kulcsár Szabolcs javaslatára érkezett a kincses városba. A produkciót világhírű művészek erősítik, Elena Moșuc szoprán és Kovács István.

Bár a két címszereplő még nem érkezett meg, a próbák február óta tartanak, ugyanis ez nehéz mű sok, nehezen memorizálható szöveggel. Némedi Csaba elmondta, a budapesti Művészetek Palotájában (Müpa) tartott közös produkció, A puritánok alatt szeretett bele „első hangra” a kolozsvári énekkarba, így feltett szándéka volt, hogy dolgozzon velük. És mivel Kulcsár Szabolcs karmesterrel a közös munka óta tartották a kapcsolatot, teljesült a vágya. „Szájtátva figyeltem a kolozsvári énekkart” – emlékezett a rendező, aki Kolozsváron újat szeretett volna színre vinni, olyan Verdi-operát, melyben az énekkar is jelentős szerephez jut, folyamatosan színpadon van. A lombardok választásával az 1974-es budapesti előadásnak is emléket kíván állítani, mely annyira népszerű volt, hogy szinte húsz évig, 1995-ig játszották, maga is láthatta. Ezért is döntött úgy, hogy a négyfelvonásos opera ősváltozatát használja, a részben átírt francia változat helyett, utóbbit ugyanis a nyelv dallamossága miatt lágyabbnak érezte, mint a nyers erejű olasz verziót.

Van a darabnak egy ereje, a fiatal, szilaj, titán Verdi magával ragadja a hallgatót”

– jellemezte a művet a rendező.

Némedi Csaba a munkafolyamatról elmondta, rendezőként „kutya kötelességének érzi jól felkészülni”, a zongorakivonat tanulmányozása és a korábbi előadások CD-inek hallgatása alatt alakulnak ki benne az impressziók, melyek alapján összeáll a koncepció. „Egy puzzle-lal játszunk, most tartunk ott, hogy megpróbáljuk összerakni, nagyon kell figyelni a csatlakozásokra” – jellemezte a munkát a budapesti rendező, aki örül, hogy Kolozsváron, a hivatalos zenés színház bölcsőjében dolgozhat.