Hétvégi túlóra igény szerint: munkanap lehet a szombat is

Bálint Eszter 2019. szeptember 04., 19:19

Munkanap lehet a szombati nap is – azonban kizárólag abban az esetben, ha erre a munkavállaló is rábólint. A hét hatodik napját is munkanappá minősítő törvény tervezetét az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái terjesztették a parlament elé.

Lehet választani: több pénz, vagy több pihenés Fotó: Pixabay.com

A jogszabályjavaslat értelmében a ledolgozott hétvégi órákat csakis anyagi erőforrásokkal lehetne kompenzálni, vagyis a munkáltató nem lenne köteles szabadnapot adni, ami által a 48 órás kötelező heti pihenés 24 órára csökkenne. Jelenleg ugyanis a törvény heti két szabadnapot ír elő az alkalmazottaknak, ami a legtöbb munkahelyen a szombatot és a vasárnapot jelenti. A liberálisok viszont

úgy módosítanák a munkatörvénykönyvet, hogy egyre csökkenjen a kötelező szabadnapok száma

– igaz, csak abban az esetben, ha az alkalmazott vállalja, hogy szombaton is bemegy dolgozni, a munkáltató pedig ezt honorálja. A jogszabálytervezet szigorúan leszögezi ugyanakkor, hogy a munkanap nem haladhatja meg a 8 órát.

„Megadjuk a lehetőséget a munkavállalónak, hogy válasszon, csak hét közben akar túlórázni, vagy be akar jönni szombaton is. Mindössze ennyiről szól az új törvénytervezet. A jogszabály jelenleg gyakorlatilag nem teszi lehetővé sem a munkavállalók, sem a munkáltatók számára, hogy szombaton úgy dolgozzanak, hogy ne kelljen emiatt extra szabadnapot adni. Ha valaki akar szombaton dolgozni, és 75 százalékos bónuszt kap a fizetésére, szigorúan az ő döntése” – magyarázta a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Dan Vîlceanu liberális párti képviselő, a jogszabály kezdeményezője.

Szakemberek szerint a módosítások azoknak a vállalatoknak jönnének jól, ahol három váltásban dolgoznak, vagy ahol munkaerőhiánnyal küszködnek.

„Valamennyi munkáltatónak munkaerőhiánnyal kell szembenéznie, és ha valaki nem talál új alkalmazottakat, próbál a rendelkezésre álló dolgozókkal boldogulni túlórákkal. Az előírás már benne van a munka törvénykönyvében, és azok a vállalatok, amelyeknek szükségük van hasonló programra, már a belső szabályzatban írtak elő hasonló munkafolyamatot. A munkavállalóknak előnyös, hiszen extra jövedelemre tesznek szert” – értékelte a kezdeményezést Corina Diaconu, egy HR-cég igazgatója.

Nem mindenki ért egyet azonban a liberálisok kezdeményezésével. Vasile Neagu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője például a napokban azt mondta, közös megállapodás mentén lehetővé lehet tenni a szombati munkát is, de ez nem mehet a szabadidő kárára.
A PNL a képviselőház elé terjesztette be a jogszabályjavaslatot, a szenátus lesz a döntéshozó testület.