Pintea leellenőrzi, hogy valóban ketrecekben, megkötözve tartottak-e fogyatékos betegeket Máramarosszigeten

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 04., 14:26

Vizsgálatot indított az egészségügyi igazgatóság (DSP) a máramarosszigeti városi kórháznál – közölte szerdán Sorina Pintea, aki jelezte, ellátogat az egészségügyi intézménybe.

Fotó: Facebook/Centrul de Resurse Juridice (CRJ)

A miniszter annak kapcsán beszélt a témáról, hogy két szervezet az illetékes hatóságokhoz fordult a kórház udvarán működő központ, illetve a pszichiátriai osztályon észlelt körülmények miatt. Az Agerpres tájékoztatása szerint a Jogi Forrásközpont (CRJ) és a Tonal Egyesület kedden hívta fel a hatóságok – többek között a szakminiszter – figyelmét a máramarosszigeti városi kórház udvarán működő, fogyatékossággal élő személyek kezelésével foglalkozó központban, illetve a kórház pszichiátriai osztályán uralkodó állapotokra.

A két szervezet szerint az intézményben kezelt nyolc értelmi fogyatékos személyt ketrecekbe zárva tartanak, néhány pácienst pedig rongydarabokkal az ágyhoz kötöztek.

Emellett a meghibásodott csatornarendszer tartalma az épület mögötti udvarra, a földre ömlik, förtelmes bűzt okozva – állítják a szervezet tagjai, akik szerint ugyanakkor a szakszemélyzet is nagyon hiányos: a központ 30 ápoltjával mindössze egy egészségügyi asszisztens és három ápoló foglalkozik. A férfipszichiátriával kapcsolatban szintén a szakszemélyzet hiányát, a nem megfelelő higiéniai körülményeket és a túlzsúfoltságot rótták fel a szervezetek, illetve azt, hogy

a betegek kizárólag gyógyszeres kezelésben részesülnek, ugyanakkor az ápoltak bármikor kárt tehetnek magukban vagy társaikban.

Fotó: Facebook/Centrul de Resurse Juridice (CRJ)

Az eset kapcsán Sorina Pintea miniszter kedden azt mondta, a fogyatékkal élők kezelésével foglalkozó központ egy, a munkaügyi minisztérium alárendeltségében működő igazgatósághoz tartozik.

„De mindenképpen meg fogom nézni, mi történik annak a központnak a pácienseivel, illetve a máramarosszigeti városi kórház pszichiátriai osztályára beutaltakkal. Az egészségügyi igazgatóság már ott van a helyszínen, és hatáskörünknek megfelelően ellenőrizzük, hogy milyen körülmények között tartották a pácienseket. Tudomásom szerint a helyiséget csak ideiglenes jelleggel használták, de használatba vétel előtt ilyen esetekben is szükség van a DSP jóváhagyására. Ezt is megvizsgáljuk” – mondta a tárcavezető.

A nem megfelelő körülmények miatt áthelyezik más központokba a fogyatékossággal élő személyek máramarosszigeti felépülési központjának valamennyi kezeltjét – nyilatkozta szerdán a Máramaros Megyei Tanács elnöke. Gabriel Zetea az Agerpres szerint felszólította a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság vezetőségét, hogy legtöbb 48 órán belül helyezzék át a betegeket más, jobb körülményeket biztosító központokba. Zetea rámutatott, elégedetlen az igazgatóság tevékenységével, a megyei tanácsnak azonban csak az intézmény finanszírozását kell biztosítania, azt nem szabhatja meg, hogy miként használják fel a kapott összegeket, vagy mire igényeljenek támogatást. A tanácselnök elismerte, hogy az igazgatósághoz tartozó néhány szolgálat személyzeti problémákkal küzd, ugyanakkor rámutatott, az értelmi fogyatékosok ápolásának minősége nagymértékben függ az alkalmazottak hivatástudatától is. „A humánerőforrás jelentette probléma nem új keletű, és nem lehet egyik napról a másikra megoldani” – tette hozzá.