Repül a pénz a reptér volt parancsnokának: havi tízezer lejes „kárpótlást” fizet a Maros Megyei Tanács Ştefan Petru Runcannak

Szucher Ervin 2019. szeptember 04., 19:22

Évente 120 ezer lejjel „csapolja meg” a Maros megyei önkormányzat fennhatósága alá tartozó Transilvania nemzetközi repülőtér számláját annak volt parancsnoka, Ştefan Petru Runcan, akit előbb 2013-ban, majd 2014-ben is menesztettek tisztségéből.

Menthetetlen helyzet. A reptér egy joghézag miatt kénytelen havonta egy halom pénzt kifizetni Fotó: Haáz Vince

A közpénz elherdálásáról kért magyarázatot a legutóbbi ta­nácsülésen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) marosvásárhelyi elnöke, Ervin Molnar. Az ellenzéki tanácsos arra hívta fel kollégái figyelmét, hogy egy jogerős bírósági ítélet alapján a megyei önkormányzat által fenntartott vidrátszegi repülőtér évek óta folyósítja a volt parancsnok fizetését. Arra volt kíváncsi, a tanács miért nem tartja tiszteletben a menesztett reptérvezető újraalkalmazásáról szóló bírósági döntést.

Teljesen véletlenül értesültem erről a furcsa helyzetről. Előbb nem hittem el, de érdeklődésemre Mărioara Hang, a repülőtér gazdasági vezetője megerősítette, hogy 2013 óta Ştefan Petru Runcan anélkül kapja meg a havi 10 ezer lejes fizetését, hogy megdolgozna érte”

– számolt be a Krónikának Molnar. Mint részletezte, Runcan félévente törvényszéki végrehajtón keresztül 60 ezer lejt „csapol le” a repülőtér számlájáról. A liberális politikus szerint ez nem helyénvaló; a volt parancsnokot vagy be kellene hívni dolgozni, vagy tenni kellene valamit annak érdekében, hogy potyára ne kapjon fizetést.

„Rendkívül bonyolult a helyzet”

Megkeresésünkre Lukács Katalin, a megyei tanács sajtószóvivője határozottan cáfolta, hogy a volt parancsnok pert nyert volna egykori munkaadója ellen. Kérdésünkre, hogy a megyei önkormányzat, illetve repülőtere milyen alapon fizet havi 10 ezer lejt, nem tudott választ adni, de megígérte, hogy utánanéz. Az önkormányzattól három nap elteltével sem kaptunk választ, azt viszont mind maga az érintett, mind utódja, Peti András megerősítette, hogy

Ştefan Petru Runcan bankszámlája egy 2013-ban hozott jogerős ítélet értelmében félévente 60 ezer lejjel gyarapodik.

A reptér jelenlegi igazgatója szerint a helyzet rendkívül bonyolult, ugyanis Runcan valóban rendelkezik egy számára kedvező bírósági döntéssel, amelynek alapján 2013 végén újraalkalmazták, csakhogy 2014 áprilisában Ciprian Dobre akkori megyeelnök ismét megszüntette az igazgató munkaszerződését. Ez újabb perhez vezetett, amelyet Runcan ezúttal elveszített.

Huszonnyolc per

„A volt parancsnok úr a 2013-as ítélet alapján, amikor kell, egy-egy Marosvásárhelytől távolabb lakó, pénzért mindenre képes végrehajtóhoz fordul. Holott őt 2014-ben másodjára is kirúgták, és azt a pert elveszítette, de erről mélyen hallgat” – fejtette ki Peti András, hozzátéve, hogy Ştefan Petru Runcan és volt munkaadója között nem kevesebb mint 28 per zajlik.

A jelenlegi igazgató számos jogásszal és ügyvédi irodával konzultált, de egyik sem talált megoldást a Runcan által kihasznált joghézagra.

Az ügyet bonyolítja, hogy az 57 esztendős exparancsnok – katonaként – már tíz évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, így volt munkaadója még abban sem reménykedhet, hogy „csak” 65 éves koráig kell folyósítania a fizetést.

Felvetésünkre, hogy ha az érintett annyira ragaszkodik a 2013-ban hozott ítélet gyakorlatba ültetéséhez, miért nem hívják be dolgozni, Peti András elmondta, hogy ők ezt is meglépték. „Most is betöltetlen két igazgatói állás, csakhogy Runcan úrnak esze ágában sincs munkába állni mindaddig, amíg otthon ülve is megkaphatja a havi tízezer lejét” – fejtette ki Peti András. A Krónika megpróbálta elérni Ştefan Petru Runcant is, de a volt reptérigazgató sokadik telefonhívásunkra sem válaszolt.