Mélypont a kispályán: csupán hét csapattal rajtol a teremlabdarúgó 1. Liga

Józsa Csongor , Horváth Bálint Ottó 2019. szeptember 03., 12:58

Egyetlen évadban sem volt ennyire kevés induló a teremlabdarúgó 1. Ligában. Hét klub nevezését fogadták el, ők lesznek ott a hétvégi rajtnál. Az erős erdélyi képviseletnek örvendő bajnokság „betegségét” kerestük. A szakemberek felállították a kórlapot, szerintük előre borítékolható volt, hogy ez vár

Hosszú és lefelé ívelő út vezetett a romániai teremlabdarúgás jelenlegi helyzetéhez Fotó: Barabás Ákos

A Csíkszeredai Imperial Wet továbbjutott a következő körbe az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjében – ezzel a remek sikerrel indult az idei román futsalidény.

Kintről nézve ez nagy eredménynek számít, ám ha jobban megvizsgáljuk, hogy tulajdonképp mi is történik a honi teremlabdarúgásban, akkor az eredmény elkeserítő.

A Hargita megyeiek tavaly hódították el fennállásuk első bajnoki címét, idén is nagy favoritok a címvédésre. Talán a Galaci United és a Dunărea Călărași törhet borsot az orruk alá. A három klub mellett még a Dévai Autobergamo, a Temesvári Informatica, a Futsal Klub Székelyudvarhely és a Kolozsvári Clujana lesz ott a rajtnál. Hét alakulat – a román futsal történetében soha ilyen kevesen nem voltak az élvonalban.

Kacsó Endre, a román U19-es ifiválogatott szövetségi kapitánya vázolta fel a jelenlegi helyzetet:

A legtöbb helyen anyagi gondok vannak, a két feljutó, a Marosvásárhelyi VSK és a Kézdivásárhelyi SE nem vállalta az indulást az élvonalban.

A Jászvásári Poli az előző idényben a legjobbak között játszott, de idén visszalépett. Az igaz, hogy a Dévai West szerette volna, hogy ott legyen az 1. Liga mezőnyében, de mivel tavaly a másodosztályban nem volt csapata, csak az ifjúsági bajnokságban szerepelt, a szövetség nem engedélyezte.”

A kevesebb lehet több is

A marosvásárhelyi tréner szerint várható, hogy a bajnokság színvonala csökken, miként az is meglehet, hogy sokkal keményebb lesz a harc az aranyéremért: „Annak nem sok értelme volt, hogy egy bizonyos csapat csak az egyszerű részvétel miatt legyen tagja a mezőnynek. A hét együttessel keményebb lesz a küzdelem: Csíkszereda és Galac egyértelműen kiemelkedik, Călărași pedig legfeljebb a harmadik helyért lesz versenyben. Ha most kellene megtippelni, hogy ki nyeri a kiírást, akkor egyértelmű, hogy mindenki az Imperial Wetet mondja.”

Kacsó kiemelte, az idei versenykiírás szerint csak öt idegenlégióst lehet nevezni a mérkőzésekre,

egy romániai, U23-as korosztályú teremlabdarúgónak pedig folyamatosan a pályán kell lennie – ezáltal a hazai fiatalok több játéklehetőséget kapnak és fejlődik a román teremlabdarúgás.

Az oda-visszavágókat követően az első négy helyezett a rájátszás felsőházában folytatja, a többi három pedig az alsóban küzd a kiesés elkerüléséért. A két csoportban egy újabb túr-retúr jön, aztán az előbbieknél kisdöntővel és döntővel alakul ki a végső rangsor.

Már az idény elején körvonalazódik a Csík–Galac csata a bajnoki aranyéremért Fotó: Gábos Albin

Mi az idegenlégiósok szerepe?

Miért jutott ide a román teremlabdarúgás? – tettük fel a kérdést Jakab Zoltánnak, aki évekig a válogatott szövetségi kapitánya, a Futsal Klub Székelyudvarhely edzője volt, jelenleg a székelyföldi gárda technikai igazgatója.

A sok külföldi játékos szerepeltetésében látom az első számú hibát. Félreértés ne essen, kell az idegenlégiós, viszont a bajnokságnak olyanra van szüksége, akitől mindenki tanul, nem pedig tucatjátékos”

– kezdte elemzését.

„Már rég túllőtt a célon a külföldiek leigazolása, felverte a fizetéseket, így a klubok egyre nehezebben tudták megtartani a helyi jó sportolókat, vagy pedig két-három év alatt csődbe mentek. A hazai futsalosok egyre kevesebb játékpercet töltöttek a pályán, így inkább abbahagyták a sportot. Továbbá közpénzen is egyre nehezebb fenntartani a klubokat” – tette hozzá Jakab.

Még egy problémát felvázolt: régebben fordulónként egy mérkőzést műsorára tűzött valamely országos tévécsatorna, két éve ez már nincs, a bajnoki meccseket a szakszövetség Youtube-csatornáján lehet követni. A szakember szerint ez reklámnak nagyon kevés.

Mi lehet a megoldás? – jött az újabb kérdésünk. Az új versenykiírásnak már vannak megszorító intézkedései: a játékvezetői lapra a 2019–2020-as idényben öt külföldi játékos nevét lehet felírni, jövőre ez a szám négyre csökken. Továbbá az U23-as teremlabdarúgó szerepeltetése is kötelezővé vált.

„Ezek valószínűleg előrébb viszik a sportágunkat, amely most mélyponton van.

Nem lesz egyszerű a gödörből való kilábalás.

Mindenkinek látnia kell, hogy most az lenne a járható út, ha helyi támogatók bevonásával alakítanánk ki a csapatok költségvetéseit, reális bérekkel szerződtetnénk a játékosokat, és így a kis költségvetésű klubok is versenyezhetnének egymással” – ecsetelte Jakab Zoltán.

Szerinte az építkezést alulról kellene kezdeni. Nem az a gond, hogy az élvonalban csak hét gárda van, hiszen például a világbajnok olaszoknál tízcsapatos a bajnokság. „A 2. Ligában kellene lennie húsz csapatnak, plusz el kellene indítani a harmadosztályt is, ahol két-három megye gárdái játszanának. Ha egy tehetséges sportoló elkezdi lentről, akkor már úgy érkezne az élvonalba, hogy két idényt lehúzott alul, lenne egy kis tapasztalata” – összegzett.

Jelenleg a 2. Ligában összesen tizenegy együttes néz egymással farkasszemet, a 3. Liga pedig még csak papíron sem szerepel.

Ami az 1. Ligát illeti, a szeptember 4-ei Csíkszeredai Imperial Wet–Dunărea Călărași Szuperkupa-döntőt követően a hétvégén rajtol el.

Teremlabdarúgó 1. Liga, 2019–2020-as idény, alapszakasz, odavágó

1. forduló (szeptember 8.):
Kolozsvári Clujana–FK Székelyudvarhely
Dunărea Călărași–Csíkszeredai Imperial Wet
Temesvári Informatica–Galaci United

2. forduló (szeptember 15.):
Dévai Autobergamo–Kolozsvári Clujana
FK Székelyudvarhely–Temesvári Informatica
Galaci United–Dunărea Călărași

3. forduló (szeptember 29.):
Csíkszeredai Imperial Wet–Galaci United
Dunărea Călărași–FK Székelyudvarhely
Temesvári Informatica–Dévai Autobergamo

4. forduló (október 6.):
Kolozsvári Clujana–Temesvári Informatica
Dévai Autobergamo–Dunărea Călărași
FK Székelyudvarhely–Csíkszeredai Imperial Wet

5. forduló (október 13.):
Galaci United–FK Székelyudvarhely
Csíkszeredai Imperial Wet–Dévai Autobergamo
Dunărea Călărași–Kolozsvári Clujana

6. forduló (november 3.):
Temesvári Informatica–Dunărea Călărași
Kolozsvári Clujana–Csíkszeredai Imperial Wet
Dévai Autobergamo–Galaci United

7. forduló (november 6.):
FK Székelyudvarhely–Dévai Autobergamo
Galaci United–Kolozsvári Clujana
Csíkszeredai Imperial Wet–Temesvári Informatica
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot szeptember 3-án.