Tisztázta „hovatartozását” Adrian Rus, a Fehérvár román válogatott által óhajtott labdarúgója

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 02., 21:03

„Száz százalékosan” románnak tekinti magát Adrian Rus, a MOL Fehérvár FC magyar állampolgársággal is rendelkező szatmárnémeti játékosa, akinek nemrég nézeteltérése támadt magyarországi klubjával a válogatottsága kapcsán.

Adrian Rus leszögezte: románnak tekinti magát, és nagyon büszke, hogy magára öltheti a piros-sárga-kék mezt Fotó: FRF

A Fehérvár csapata által a nyáron leigazolt 23 éves védővel hétfőn közölt interjút honlapján a Román Labdarúgó Szövetség (FRF), és a beszélgetés során a fiatal labdarúgó minden kétséget kizáróan tisztázta, „hová húz a szíve”. Adrian Rus – akit Cosmin Contra szövetségi kapitány behívott a román válogatottba a Spanyolország és Málta elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésekre – leszögezte: románnak tekinti magát, és nagyon büszke, hogy magára öltheti a piros-sárga-kék mezt.

„Száz százalékosan román vagyok, a szüleim románok, és nagyon örültek, amikor megkaptam a behívót a román válogatottba. Édesanyám nagyon izgatott lett a hír hallatán, el is sírta magát, és meg is értem” – jelentette ki az interjúban Adrian Rus.

Az U21-es román válogatottban az idei korosztályos Európa-bajnokságon már bemutatkozott labdarúgó úgy fogalmazott: 19 évesen, „butaságból”, kellemetlen epizód nyomán igazolt Magyarországra, ahol csupán az ottani klubja kedvéért vette fel a magyar állampolgárságot. (A szatmárnémeti Olimpia nevelése Magyarországon a Fehérgyarmat, a Balmazújváros és a Puskás Akadémia együttesében szerepelt). „Annak idején az ottani klubom kapott egy bizonyos összeget a magyar szövetségtől, ha felvettem a magyar állampolgárságot. De a szüleim már gyerekkoromban arról álmodtak, hogy román színekben fogok játszani. Meglehet, hogy sokan kritizálni fognak ezért, de sokkal jobban érzem magam a román válogatottban, ahol nagyon jól fogadtak” – szögezte le az Agerpres hírügynökség által idézett interjúban a partiumi származású futballista.

Adrian Rus arról is beszélt, hogy a MOL Fehérvár FC illetékesei abban reménykedtek, hogy a magyar labdarúgó-válogatottat fogja választani, és nem tudja, miért küldték a második csapatba a román nemzeti tizenegybe való beválogatását követően. „Nemigen voltak erről tárgyalások, de ők abban bíztak, hogy Magyarország válogatottját választom. Ezt hajtogatták nekem folyamatosan, de nem mondhatom, hogy nyomást gyakoroltak rám. Pénteken megkaptam a behívót tartalmazó faxot a román szövetségtől, vasárnap pedig már a második csapatba kerültem, de ezzel kapcsolatban semmilyen indoklással nem szolgáltak” – nyilatkozta a FRF honlapjának Rus.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a múlt héten jelentette be, hogy tájékoztatta a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetséget (a FIFA-t és az UEFA-t) a MOL Fehérvár FC játékosának a helyzetéről. A FRF kifogásolja, hogy miután a Fehérvár első csapatánál csak két mérkőzésen szerepelt Rus behívót kapott a román válogatottba, és közölte, hogy nem a magyar, hanem a román válogatottban kíván szerepelni, a Fehérvár a második csapatához küldte. „Még reménykedünk abban, hogy ez csak egy véletlen egybeesés. (...) Igazságtalan lenne, ha a játékosnak csak azért sértenék meg a sportteljesítményhez való jogát, mert azt választotta, hogy Romániát képviselje. (...) Ezért a Román Labdarúgó Szövetség tájékoztatta a FIFA-t és az UEFA-t Adrian Rus helyzetéről, kérte a helyzet kivizsgálását, és a szükséges intézkedések meghozatalát” – közölte a román szakszövetség.

Erre reagálva a játékos örömének adott hangot, és köszöneté t fejezte ki, amiért a FRF figyelemmel követi a helyzetét.„Remélem,mihamarabb tisztázódik a helyzetem, és visszakerülök az első csapatba a Fehérvárnál. Amikor a román himnuszt játszották a korosztályos Európa-bajnokságon, olyan érzés volt számomra, amit azelőtt soha nem éreztem. Remélem, még sokszor átélem ezeket a boldog pillanatokat” – vallotta Adrian Rus.

A fiatal védő helyzetét egyébként Cosmin Contra román szövetségi kapitány ismertette egy múlt heti televíziós adásban. Az adásra reagálva a MOL Fehérvár FC cáfolta, hogy büntette volna vagy nyomást gyakorolt volna Adrian Rusra. A klub más külföldről igazolt labdarúgók neveit is megemlítette, akiket szintén a második csapathoz küldtek.