Ehhez mit szól a hivatásos feljelentő? A román felirat van felül a gyulai Bălcescu-gimnáziumon

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 02., 14:58

Mindennél jobban rávilágít a romániai, illetve a magyarországi hatóságok kisebbségpolitikájára, az anyanyelvhasználattal kapcsolatos viszonyulására a gyulai Nicolae Bălcescu-gimnázium frissen felavatott épületének feliratozása.

Nem félnek a kisebbségtől. A gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium megújult épülete Fotó: MTI/Rosta Tibor

A magyar–román határtól húsz kilométerre fekvő Békés megyei városban a budapesti kormány, a magyarországi ortodox egyház és a helyi önkormányzat képviselőinek részvételével avatták fel hétfőn a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium megújult épületét. Az anyaországi tanévnyitóval egybekötött átadó ünnepségen megjelent többek között Görgényi Ernő polgármester, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Siluan Mănuilă, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke.

Az erdélyi magyaroknak az anyanyelvhasználatért folytatott küzdelme tekintetében roppant tanulságos a gyulai román iskola épülete feliratozásának, ugyanakkor fellobogózásának a módja.

A távirati iroda által a viharsarki város román iskolájáról hétfőn közzétett fényképfelvétel tanúsága szerint a tanintézet homlokzatán legfelül szerepel a román felirat: Liceul, Școala Generală și Căminul de Elevi Românesc Nicolae Bălcescu – Giula. (Utóbbi a település román elnevezése). Csak jóval alatta, az emeleti ablakoktól elválasztva következik a magyar (vagyis a hivatalos állami) felirat: Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium. Sőt az épület tetején három zászló is lobog: a magyar és az uniós mellett a román trikolór.

Mint ismeretes, az erdélyi, székelyföldi önkormányzatok, különböző intézmények az elmúlt években perek sorozatával kénytelenek szembesülni amiatt, hogy a prefektusok vagy magyarellenes civilek folyamatosan belekötnek az épületek feliratozásába. A legtöbbször szolgálatos feljelentőként emlegetett Dan Tanasă az általa irányított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) révén rendszeresen fordul bírósághoz, ha azt tapasztalja, hogy valamelyik erdélyi közintézményen, iskolán a magyar felirat szerepel a román fölött. Nemrég például a Kovászna művelődési házának falán található Széchenyi-plakett szúrta Tanasă szemét: a leplezetlen politikai tevékenységet folytató blogger amiatt perelte be a város polgármesterét, amiért nem a román leírás van legfelül, hanem a magyar. Nagyrészt az ADEC akcióinak tudható be, hogy a székelyföldi város- és községházákról, állami vagy önkormányzatoknak alárendelt intézményekről bírósági ítéletek nyomán lekerült a székely és a magyar zászló.

Sokatmondó az is, hogy miközben a hatályos román jelenlegi közigazgatási törvény azokon a településeken írja elő a kisebbségű nyelvű feliratozást, ahol nemzeti kisebbségek számaránya eléri a a 20 százalékot, a magyarországi románság kulturális és szellemi központjának számító, 31 ezer lelkes Gyulán a 2011-es népszámlálás adatai szerint a lakosság 3,1 százaléka, 960 polgár vallotta magát románnak.