Hajba kapott Klaus Johannis államfő a bírói testülettel

Krónika 2019. augusztus 29., 18:11

Éles pengeváltás alakult ki Klaus Johannis államfő és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) között az igazságügy-miniszteri tisztségre jelölt Dana Gârbovannal kapcsolatban.

Dana Gârbovan visszavonta a bírói testületből való kilépésére vonatkozó kérését Fotó: UNJR

Az ügy előzménye, hogy a Viorica Dăncilă miniszterelnök által tárcavezetőnek felterjesztett kolozsvári bírónőre külön is kitért Johannis, amikor szerda este bejelentette, hogy teljes egészében elutasítja a kormányátalakítás keretében javasolt miniszterjelölteket. Az államfő közölte: nem fogja eltűrni, hogy figyelmen kívül hagyják a május 26-án igazságügyi témában rendezett népszavazás eredményét, hogy megsemmisítsék az igazságszolgáltatást, továbbá hogy leállítsák a korrupcióellenes harcot, és Romániát teljes egészében a „vörös bárók” kezére adják.

„A PSD és az ALDE a felelős a kialakult katasztrofális helyzetért, az intézmények elpolitizálásáért, és nem fogok átengedni olyan javaslatokat, amelyek a demokratikus értékek ellen vannak, amelyekben a román állampolgárok nagy része és én magam is hiszek” – hangoztatta Johannis.

A CSM bírói részlege csütörtökön úgy foglalt állást, hogy az államfő Gârbovannal kapcsolatos kijelentései „nyilvánvaló támadást jelentenek az igazságszolgáltatás függetlensége és tekintélye ellen”.

Szerintük az államfő által közölt „megalapozatlan és bizonyítatlan” állítások, amellyel kétségbe vonta egy bíró függetlenségét és szakmai tisztességét, és elutasította igazságügy-miniszteri kinevezését, az igazságszolgáltatás függetlenségének és presztízsének súlyos megsértésének minősül. Az állásfoglalás emlékeztet, hogy az alkotmány az alapjogok között kifejezetten kitér arra, hogy a CSM és a bírói hatóság kizárólagos joga eldönteni, egy bíró rendelkezik-e mindazon jellemzőkkel, amelyeket a törvények előírnak a feladatkör gyakorlásához. „Románia elnökének az igazságügy-miniszteri tisztségre javasolt, több mint 19 éve bíróként szolgáló személyről tett leellenőrizetlen nyilatkozatai egyértelmű támadást jelentenek az igazságszolgáltatás függetlensége és presztízse ellen” – állapítja meg a CSM.

Közleményben reagált az állásfoglalásra az elnöki hivatal, amely elutasította a bírói részleg vádját. Johannis megállapította: nem Dana Gârbovan bíró, hanem Dana Gârbovan román állampolgár miniszterjelöltségét utasította el, aki elfogadta egy politikai kormányba történő kinevezését, és ezért le is mondott a bírói karrierről. Az elnök aggasztónak nevezi a CSM bírói részlegének álláspontját, amely szerinte „sérülékennyé teheti” az igazságszolgáltatás és a bírói státus függetlenségét és megítélését, mivel azt a látszatot kelti, hogy egy törvényszéki bíró betöltheti a miniszteri tisztséget, holott a két funkció összeférhetetlen.

A Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) elnöki tisztségét is betöltő Dana Gârbovan egyébként ugyancsak politikai indíttatásúnak nevezte Johannis elutasítását, és csütörtökön bejelentette: visszavonja a bírói karból való kilépését célzó korábbi kérését, miután miniszteri kinevezése okafogyottá vált. „Tudomásul vettem Klaus Johannis államelnök döntését, hogy elutasította az igazságügy-miniszteri tisztségbe való kinevezésemre irányuló javaslatot. Válaszolni fogok a nyilvánosság előtt az államelnök indoklásaira, beleértve azt is, hogy kinevezésem «ellentmond a demokratikus értékeknek», miután az elnök írásban is megindokolja és közzéteszi határozatát” – állapította meg közösségi oldalán a kolozsvári táblabíróság bírája. Aki közölte: azért fogadta el a miniszteri tisztségre való jelölést, mert úgy gondolta, meg tudná valósítani azokat a célokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az igazságszolgáltatás normalizálásához. „Azonban úgy tűnik, hogy a politikai játszmák és számítások fontosabbak” – jegyezte meg Dana Gârbovan.