„Felvirrad” a napelemprogram: a lakosság másfél hét múlva szerződést köthet a kiválasztott szakcéggel, ám még sok a kérdőjel

Bíró Blanka , Páva Adorján 2019. augusztus 29., 14:51

Több hónapos várakozás után szeptember 9-én a magánszemélyek is bekapcsolódhatnak a lakosság számára kiírt napelem-telepítési programba, amelyben legtöbb 20 ezer lejes állami támogatást kínálnak az érdeklődőknek. A lebonyolítás azonban még most sem teljesen világos.

Tető fölé hozzák. A napelemeket a szerződés-aláírást követő nyolc hónapban kell felszerelni Fotó: Barabás Ákos

Rég várt bejelentést tett lemondása előtt Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter: szeptember 9-én elérhetővé válik a lakosság számára a villamosenergiát előállító napelemek telepítését támogató program.

A Környezetvédelmi Alap által lebonyolított projekt keretében az érdeklődők 20 ezer lejig terjedő támogatást hívhatnak le napelemek megvásárlására és felszerelésére.

A határösszegig az állami támogatás az összköltségek 90 százalékát teszi ki, 10 százalék az önrész. Ám az utolsó szakasz kiírása – amikor a programba jelentkező napelem-forgalmazó cégek után a lakosság is bekapcsolódhat – hónapok óta késik. Végül a héten aláírták a szerződést a finanszírozó fejlesztési minisztériummal, és 656 millió lejt különítettek el a programra: ez az összeg 33 ezer rendszer telepítésére elég.

A program beindításáról még az elmúlt év végén döntött a kormány, aztán hónapokig nagy csend volt körülötte, pedig sokan várták a kiírást. Első körben az állam az akkreditált cégekkel kötött szerződést: a pénzt is a feltételeknek megfelelő vállalkozások kapják meg, miután felszerelik az igénylőknek a megpályázott rendszereket. A közreműködő cégek listája a napokban felkerült a Környezetvédelmi Alap honlapjára (amely a túlterheltség miatt alig-alig működik).

A pályázó magánszemélyeknek az általuk kiválasztott cég címére kell majd benyújtaniuk a dokumentációt szeptember 9-től.

A módszer azonban még most sem világos: valószínűleg elektronikus formátumban kell feltölteni a pályázatot. Eközben már megjelentek a közvetítő cégek, melyek vállalják a teljes ügyintézést, a legközelebbi akkreditált kivitelezőnek leosztják a munkát, sőt meg is előlegezik annak az értékét.

Az állami finanszírozás a teljes kiadás legtöbb 90 százalékát fedezi, ám a támogatás nem haladhatja meg a 20 ezer lejt. Tehát

a maximális finanszírozás egy legkevesebb 22 ezer lejbe kerülő rendszer megvásárlásakor illeti meg az igénylőt, akinek minimum 2 ezer lejes önrészt kell kifizetnie.

Viszont ha valaki egy nagyobb teljesítményű, például 30 ezer lej összértékű napelemes rendszert szereltetne fel háza tetejére, akkor a tulajdonosnak 10 ezer lejt kell fizetnie. Tudomásunk szerint azonban vannak olyan cégek, melyek azt kérik a pályázótól, hogy a teljes összeggel előlegezze meg a projektet, a pénzét pedig akkor kapja vissza, amint az állam utalja a támogatást. Ez viszont hatalmas terhet ró a magánszemélyekre. A jóváhagyással rendelkező cégek, sőt a közvetítők egy része is csak az önrészt kéri, a fennmaradó 90 százalékot előteremti. Ezért sem mindegy, hogy az érdeklődők melyik céggel kötnek szerződést, ám egyelőre még mindenki csak tapogatózik, vagy közvetítőre bízta a pályázat menedzselését.

Fotó: Barabás Ákos

Azt biztos, hogy a program olyan napelemek beszerzését támogatja, melyek legalább 3 kWp teljesítményűek (a kWp – kilowatt peak mértékegység a pillanatnyi csúcsteljesítményt jelöli).

Szakértők szerint ez a rendszer egy átlagos háztartás energiafogyasztásának mintegy felét állíthatja elő.

Szigetüzemű (akkumulátoros) rendszer megvásárlása esetén – amely jóval drágább – a pillanatnyi túltermelést tárolni lehet az esti időszakra. Ugyanakkor a hagyományos áramszolgáltató hálózatára kapcsolt (on grid) rendszerben lehetővé válik, hogy a fel nem használt áram a szolgáltatóhoz jusson: azaz a napelem-tulajdonos áramot adhat el az energiavállalatnak.

A héten lemondott Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint a szerződés aláírása után nyolc hónap alatt kell telepíteni a fotovoltaikus rendszereket. 

Menet közben változtattak a feltételeken

A napelemprogram elérhetővé tétele a lakosság számára többek között azért késlekedett, mert

a környezetvédelmi minisztérium a nyár folyamán – azaz több hónappal az eredeti kiírás után – változtatni kívánt a feltételeken,

a módosításokat pedig közvitára bocsátotta. A szaktárca utólag ki akarta zárni a programból azokat az igénylőket, akik jelzáloghitel segítségével vásárolták meg házukat, illetve azokat, akiknek ingatlana cég székhelyéül is szolgál. A tervezett módosítások nagy felháborodást váltottak ki, hiszen az elmúlt években rengetegen vásároltak házat bankhitellel, így az igénylők számottevő része közülük kerülhet ki. A minisztérium képviselői által megfogalmazott egyik érv szerint a hitelt törlesztő háztulajdonosokat azért szerették volna kizárni a programból, mert „rajtuk már segített valaki”, mégpedig a bank, ezért „nem lenne méltányos” másokkal szemben, ha az állam is segítséget nyújtana a hiteleseknek.

Aztán az utolsó métereken bebizonyosodott, hogy a sokakat felháborító érv gyenge lábakon állt.

Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap elnöke az Economica.net gazdasági hírportálnak szerdán azt nyilatkozta, végül a jelzáloghitelesek is pályázhatnak napelem-telepítésre, ám csak megkötéssel: hat éven keresztül nem adhatják el házukat, amelyre a program révén szereltek napelemeket. Ha mégis tulajdonosváltás történne, az igénylőnek vissza kell fizetnie az állami támogatást. Ugyanakkor

a cég székhelyéül szolgáló ingatlanok tulajdonosai valóban nem pályázhatnak.

A módosítások csak ezek után jelennek meg a Hivatalos Közlönyben.

Egyébként eleve nem vehetnek részt a programban, akik olyan házra igénylik a befektetést, amelynek tulajdonjoga bírósági per tárgyát képezi, visszaigénylés vagy kisajátítás folyamata alatt áll. A feltételeknek megfelelő pályázók iratcsomójának tartalmaznia kell a támogatási kérvényt, személyazonossági igazolványuk másolatát, a lakóház telekkönyvi kivonatát, valamint egy-egy igazolást az illetékes polgármesteri hivataltól és az országos adóhatóságtól, miszerint az igénylőnek nincs felhalmozott tartozása a helyi önkormányzat, illetve az állam felé. Az iratcsomót a kiválasztott napelem-forgalmazónak kell elküldeni.

Mint ismeretes, a korábban Zöld ház programnak nevezett kezdeményezés mindig rendkívül népszerű volt, nagy érdeklődés övezte, ám forráshiány miatt eddig csak két alkalommal írták ki – legutóbb 2016-ban –, de akkor is korlátozott számú igénylő kapta meg a támogatást.