Ébred a Sárga Csikó: közeleg a 19. Filmtettfeszt, vetítések 14 helyszínen

Krónika 2019. augusztus 29., 11:39

Október 2. és 6. között szervezi meg a Filmtett Egyesület éves filmszemléjét, a Filmtettfesztet – olvasható a filmtett.ro portálon. A friss magyar filmtermést két új helyszínen, Nagyszalontán és Szamosújváron is bemutatják.

Fotó: Facebook/Filmtettfeszt

Összesen 14 helyszínen tartanak vetítéseket október elején: Aradon (október 11–12-én), Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron, Kovásznán, Nagyszalontán, Nagyszebenben, Nagyváradon, Szamosújváron, Szatmárnémetiben, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Temesváron.

A Filmtett „születésnapi rendezvényeként” Kolozsváron megalapított Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szervezték meg.

A rendezvény célja az volt, hogy friss magyar filmeket vetítsenek a kolozsvári közönségnek – olyan alkotásokat válogattak, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot akart biztosítani a szemle az erdélyi filmesek alkotásainak. Az azóta eltelt közel két évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősítették a program erdélyi vonulatát is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egész estés alkotások egyaránt terítékre kerültek.

Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot. A 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület.

Az egyesület a Sárga Csikó Díjjal évente tüntet ki egy-egy olyan személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

A díjat minden évben a Filmtettfeszt keretében adják át. Az első, filmszalagon vágtató lovacskát a sepsiszentgyörgyi Vrabie Zsolt tervezte 2012-ben. Ehhez egy évvel később egy vaknyomással készült Sárga csikó-filmjelenet, Adorjáni Márta munkája társult. 2014-ben a trófea új alakot öltött: a filmszalag keretben vágtató csikó alakját Koncsag Ádám szobrászművész tervezte. 2016-ban a szobrocska ismét megújult, ezúttal a nagyváradi Jankó Szép Noémi készítette. Ugyanő tervezte a 2017-es és 2018-as „csikót” is, amely azóta egy kisebb társával érkezik a Filmtettfesztre: 2017-től a Filmgalopp oklevele mellé is jár trófea.