Kezdődik a céhes város Őszi Sokadalma: gazdag programot kínál Kézdivásárhelyen a szerdán kezdődő hagyományos városünnep

Kiss Judit 2019. augusztus 28., 12:11

Magyarországi és erdélyi előadók fellépése, számos kulturális és szórakoztató esemény várja az immár harmincadik alkalommal szervezendő kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom résztvevőit. A háromszéki város ünnepe szerdán kezdődik és vasárnapig tart.

A kézdivásárhelyi Demeter Eli és barátai Pink Floyd-dalokat adnak elő magyarul az Őszi Sokadalmon Fotó: Kátai József

Kezdődik szerdán Kézdivásárhely hagyományos városünnepe, az Őszi Sokadalom: a jubiláló, 30. kiadás vasárnapig tartó programjai közt kulturális, szórakoztató, gasztronómiai események szerepelnek. A Bagossy Brothers Company, a Moby Dick, Király Linda és Király Viktor zenekaros verzióban, a Children of Distance, a yesyes, valamint helyi zenekarok, Demeter Eli és barátai a Pink Floyd magyarul projekttel, a 4S Street és a Titán zenekar erősítik a városnapok fellépőinek listáját.

A nagyszínpados koncertek mellett borudvar, termékvásár, utcazene és gyermekváros is várja az érdeklődőket.

Számos kísérőprogram közül válogathatnak mindazok, akik kilátogatnak a városünnepre. Az előző évekhez hasonlóan a helyi múzeum és a könyvtár is saját programokkal kapcsolódik be a sokadalmi forgatagba, az élő zene kedvelőit utcazene, az elektronikus műfajok iránt rajongókat pedig éjszakába nyúló bulik várják.

Az Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermében augusztus 30-án, pénteken 18 órától kerül sor Vajna László K. festőművész egyéni kiállításának megnyitójára. A tárlatot megnyitja dr. Deák Ferenc műkritikus, házigazda dr. Dimény Attila múzeumvezető. A múzeum ugyanakkor a kézdivásárhelyi református temető kulturális örökségét bemutató sétára várja az érdeklődőket. A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár csütörtökön nyitja a programok sorát, 18 órától Vántsa Judit főkönyvtáros a meseolvasás szövegértésre gyakorolt hatását mutatja be. Pénteken a gyógyszirupok, tinktúrák, teák készítéséről tartanak előadást.

A felnőtteknek szóló előadások mellett természetesen a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Csütörtökön és pénteken 10–12 óra között gyermekfoglalkozásokkal várják a kicsiket. Szombaton pedig 10, 11 és 12 órai kezdettel papírszínházi előadásokat tekinthetnek meg.

Az Őszi Sokadalom vásári forgatagát idén is utcazene teszi hangulatosabbá. Az élő zene varázsa évről évre számos érdeklődőt késztet hosszabb-rövidebb megállásra a főtéri korzózás közben, a jó hangulatot ezúttal is külföldi, hazai és helyi formációk alapozzák meg. Szombaton és vasárnap 15 órai kezdettel a Csapa, a moldovai Dandies, a Southernman Robbie, a Bumeráng R.T., a Hit Factory, a MiniSnaps és a The Crazy Plumbers zenekarokat hallgathatja meg a közönség a Vigadó előtti téren.

Az Őszi Sokadalom városnapok immár 30. évfordulóját ünnepli, 1990-ben volt az első olyan közösségi ünnep Kézdivásárhelyen, amelynek városnapok jellege volt.

Nemcsak erre az alkalomra, de ennek apropóján is, a Vigadó Művelődési Ház újragondolta, kibővítette nagysikerű „Eredj, ha tudsz!” című egyéni produkcióját, és ennek nagyszínpadi adaptációjával nyitja meg a jubileumi városnapokat. Az előadás új műfajt teremt, rendezője, Lung László Zsolt a slow musical kategóriába sorolja. Az előadásban helyi tehetségek kapnak helyet, akik ezúttal nem csak a kulturális intézmény keretei között mutathatják meg tehetségüket. A produkció augusztus 29-én, csütörtökön 21 órától tekinthető meg.

Az Őszi Sokadalom vásárnyitóját péntek délután 16.30-tól tartják: a Tanulók Klubja mazsorettcsoportjai és fúvószenekara, valamint a galaci Valurile Dunării fúvószenekar közösen lép fel. Idén sem marad el a korhű korzózás, azaz a XIX. századi vásári korkép, a Vigadó Művelődési Ház is színpadi programot kínál, amelynek keretében A Nő című produkciót láthatja a nagyérdemű.