Pezseg a hangulat Kolozsvár szívében – Csúcsra hág a jókedv a Kolozsvári Magyar Napok tizedik, jubileumi kiadásán

Pap Melinda 2019. augusztus 23., 07:30

A fesztivál- és a borutca megnyitásával kicsúcsosodott a Kolozsvári Magyar Napok tizedik kiadásának hétvégi programja. Idén még a buszok menetrendjét is a magyarnapozókhoz igazították.

A Kolozsvári Magyar Napok fesztiválutcája immár teljes gőzzel működik Fotó: KMN

Lépten-nyomon magyar szót hallani Kolozsvár belvárosában, mióta elkezdődtek a tizedik Kolozsvári Magyar Napok, miközben a fesztivál programjain egyre több a román és a külföldi résztvevő.
A jubileumi fesztivál csütörtökre csúcsosodott ki, amikorra ismét elárasztották a Farkas utcát portékáikkal az Erdély különböző szegleteiből, illetve Magyarországról érkezett árusok.

Tűzzománc fülbevalótól cifraszűrig, szalmakalaptól gyékénykosárig itt szinte mindent megkapni, igaz, a minőségi termékek beszerzéséhez sokszor elég mélyen zsebbe kell nyúlni.

A vevőre váró árusok szórakoztatásáról a Kolozsvári Rádió és a Paprika Rádió kihelyezett stúdióinak műsorvezetői gondoskodnak, míg a gyerekek szabadidejét a különböző intézmények programjai töltik ki.

A legjelentősebb budapesti és erdélyi múzeumok mutatkoznak be itt ötletes módon az erdélyi közönségnek, és aki még nyaralási lehetőséget is szeretne a művelődési programajánló mellé, a legjobb magyarországi fürdőhelyek ajánlatai közül válogathat.

A Farkas utcai református templom tövében eközben valóságos gyerekbirodalom épült,

a Refo-sátorban különböző gyerekjátékokkal szórakoztatják a legkisebbeket, miközben a Romkertben középkori mesterségek bemutatóját lehet megcsodálni.

Aki eléggé bátor, még a fújtatót is kipróbálhatja, de számos más interaktív tevékenység is kínálkozik itt a legkisebbek szórakoztatására.

A fesztiválutca programpontokban is bővelkedik, a raptől a magyar nótáig számos műfajban vannak itt koncertek, míg a Szent István-napi Néptánctalálkozó résztvevői időről időre néptáncbemutatókkal lepik meg a fesztiválutca közönségét.

Azok, akik elfáradtak a bámészkodásban, a közeli lacikonyhák kínálata mellett kaphatnak új erőre, s bár a Moldovan hentesbolt árusai idén nem tették fel a piros-fehér-zöld-szalagos kalapot, a csülköt és egyéb ínyencségeket ugyanúgy „aranyáron” mérik, mint az elmúlt években.

Magyaros ízekből nincs hiány, gulyás és halászlé is rotyog az üstökben,

de az ínyencek gombapaprikást vagy akár vadast is ehetnek. Amit később a közeli palacsintásnál vagy rétesárusnál nyomtathatnak le újabb magyar gasztronómiai műremekkel. A kisebb pénzűek egy lángossal is beérik, igaz, ezért is tíz lejt kell fizetni, bár a helyi sör, az Ursus sem kerül sokkal kevesebbe, 9 lejért vesztegetik.

A magyar napok egyik kedvenc helyszíne, a borutca idén sem okoz csalódást, a Fogoly utca esti hangulatával, napközben hűvös várfalával, árnyékolóival vonzza a fesztivál népes közönségét. Külön színfoltja az utcának a Virágos Kolozsvár sátra, ahol nemcsak virágápolási tanácsokkal lesznek gazdagabbak a betévedők, hanem a Kolozsvári Városszépítő Egylet egykori és jelenlegi tevékenységébe is betekintést nyerhetnek. Miközben erdélyi és magyarországi borvidékek képviselői kínálják számukra az itókát Kárásztelektől Ménesig. Esténként ezek mellé cigányzene is dukál, a mezőségi prímások ugyanis nem hagyják szomorkodni a fesztivál közönségét.

A Farkas utcában is áll a bál, itt délutánonként lépnek fel a különböző műfajok képviselői. Csütörtökön este a tervek szerint a népszerű kolozsvári rapduó, a USNK koncertezett, de operettgála és magyarnótaest is szerepel a programban, melyet a magyarnapok.ro honlapon lehet tüzetesen átböngészni. A megfáradt közönség egyébként idén akár éjszaka is busszal mehet haza, csütörtöktől vasárnapig ugyanis egy órával meghosszabbították a legfontosabb útvonalakon közlekedő buszok, trolik, villamosok menetrendjét.