Kölcsönkenyér visszajár: Comarnic behajtási díjat kérne a bukarestiektől

Krónika 2019. augusztus 21., 18:22

Behajtási díjat róna ki a Bukarestben és Ilfov megyében bejegyzett gépkocsikra Comarnic polgármestere.

A jelentős légszennyezés miatt korlátoznák a gépkocsiforgalmat Bukarestben

A Prahova megyei város elöljárója Gabriela Firea főpolgármester kezdeményezésére reagált, miszerint környezetvédelmi matrica beszerezésétől tennék függővé a metropolisz övezeten kívül forgalomba helyezett autók behajtását a fővárosba. Sorin Popa comarnici polgármester egy helyi portálnak úgy nyilatkozott, a gépkocsiforgalom ugyanúgy szennyezi az általa vezetett települést, mint Bukarestet, hiszen a Prahova völgyében keresztülhaladó autók a dugók idején nagyon sokat vesztegelnek a városban.

Majd kidolgozunk mi is egy határozattervezetet, és matrica kiváltására kötelezzük a bukarestieket és ilfoviakat, így többletbevételhez jut a helyi költségvetés” – közölte Popa.

A bukaresti főpolgármester által közvitára bocsátott tervezet szerint 2020. januárjától a más megyékben, vagy országokban forgalomba helyezett autók csak egy Oxigen B elnevezésű elektronikus matrica beszerzése esetén hajthatnak majd be Bukarestbe. A napi matrica árát 10 lejben, az éves matricáét pedig 1900 lejben állapítanák meg.

A határozatot 45 napos közvita után, szeptemberben szavaztatnák meg a főváros önkormányzati testületével.