Bebarangolták a természetet a kalotaszegi ökotáborban

Krónika 2019. augusztus 18., 14:44

A természettel és annak védelmével ismerkedtek meg erdélyi és magyarországi általános iskolások a hétvégén zárult magyarókereki ökotárborban.

Fotó: Péter-Jani Debóra

A Kolozs megyei, nemzetközivé bővült rendezvény a kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület (SÖE) és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület (HTvE) közös szervezésében zajlott.

A résztvevő 32 diák a kalotaszenkirályi Ady Endre Iskolából, a bálványosváraljai Általános Iskolából, a zsámbóki Bajza Lenke Általános Iskolából érkezett, a változatos programot számukra ezen intézetetek pedagógusai és az egyesületek önkéntesei biztosították.

A hét elején az ismerkedést és a csoportformálást célzó tevékenységeket Péter Mónika-Mária magyartanárnő irányította. A diákok Okos-Rigó Hajnal biológia-tanárnő és Okos-Rigó Dénes fizikatanár vezetésével felfedező utat tettek a Havasrekettyei-vízesésnél és környékén, ahol megismerkedtek a növény- és állatvilággal. A hét további részében a Tordai-hasadék gyönyörű természeti adottságait csodálhatták meg Péter György-Árpád földrajztanár vezetésével.

Fotó: Péter-Jani Debóra

Az egyhetes, tizenhatodik alkalommal szervezett tábor keretében kézműves foglalkozásokon vehettek részt, napkályhát, természetes hűtőtáskát és gyümölcsaszalót készítettek, majd elültették a táborfát és tájékozódási versenyen ismételhették át a héten tanultakat, a keresendő pontoknál kérdésekre válaszoltak.

A játékok, a közös étkezések és tábortűz során a tanulók szociális érzékenysége, társaikkal szembeni felelős magatartása fejlődött. A szolgálatosság, az ételkészítés, a beszélgetések mind maradandó élményt jelentettek diákoknak, tanároknak egyaránt.