FRISSÍTVE – Holtan találtak rá Török Zsoltra a Fogarasi-havasokban

Krónika 2019. augusztus 17., 14:34

Megtalálták a híres aradi hegymászó, Török Zsolt holttestét a hegyimentők. Az alpinista 2000 méter felett eshetett le egy szikláról.

Fotó: Facebook/Török Zsolt

Holtan találtak rá Török Zsolt aradi hegymászóra a mentőcsapatok, az alpinista holttestét 2000 méter felett találták meg, valószínűleg egy szikláról eshetett le, erősítette meg a halálhírt a felesége a Facebookon.

A világ legmagasabb csúcsai közül többet is meghódító aradi hegymászónak pár napja veszett nyoma. Felesége szombaton reggel nyilvánította hivatalosan is eltűntnek, miután napok óta nem sikerül kapcsolatba lépnie férjével, adta hírül az Aradon hírportál. A 45 éves alpinista a Fogarasi-havasokba indult egy expedícióra, de három napja nem sikerült kapcsolatba lépni vele. Ezért a család szombaton reggel úgy döntött, hogy hivatalosan is eltűntté nyilvánítja.

Fotó: Török Zsolt Facebook-oldala

A híres alpinistát a Szeben és Argeș megyei hegyimentők nagy erőkkel keresték, 2000 méter feletti magasságban. A mentőakcióba a belügyminisztérium mentőhelikoptere is besegített. Testét a Negoj csúcs alatt, egy szakadékban találták meg.

Adrian David, a Szeben megyei hegyi mentők vezetője valószínűnek tartotta, hogy Török Zsolt a Negoj meredek oldalán a mélybe zuhant. 

{K2}

Török Zsolt az egyik legeredményesebb romániai hegymászó volt. Az MTI emlékeztet: ő vezette 2013-ban azt a romániai expedíciót, amely felvitte a román zászlót a Himalájában a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára.

Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye.

2015 tavaszán a Mount Everest megmászására készült, amikor az április 25-i nepáli földrengés által előidézett lavina az alaptáborban hagyott sátrát és teljes felszerelését elsodorta, ezért le kellett mondania a csúcs meghódításáról.

Az általa vezetett romániai csapat tavaly októberben feljutott a Mount Everest szomszédságában álló 7161 méter magas Pumori-csúcsra. A csúcson mínusz 27 fokban, több mint száz kilométer/órás széllökések közepette bontották ki az Erdély és Románia egyesülése centenáriumi jelképével is ellátott román zászlót, melyet a román védelmi minisztériumtól kaptak.

Ezt követően Mihai Fifor akkori védelmi miniszter, jelenlegi miniszterelnök-helyettes a román védelmi tárca érdemérmét adta át neki Románia jó hírének a terjesztéséért.

{K1}