Összeférhetetlen, de leválthatatlan – Ismét Maria Precup vezeti Szászrégent, Márk Endre alpolgármesterként dolgozik tovább

Szucher Ervin 2019. augusztus 16., 15:19

Nemhiába volt rendkívül magabiztos Maria Precup a tisztségéből történt felfüggesztése után: a bíróság neki adott igazat, így ismét Szászrégen elöljárójaként tevékenykedhet. Márk Endre alig öthetes ügyvivő polgármesteri mandátuma nem maradt látszat nélkül.

Maria Precup öt hétig volt távol a szászrégeni polgármesteri hivataltól Fotó: Gálna Zoltán

Érvénytelenítette a Maros megyei törvényszék azt a prefektusi rendeletet, amely révén felfüggesztették tisztségéből Maria Precup szászrégeni polgármestert. Az elöljárót egy hónappal ezelőtt egy másik, szintén jogerős bírósági ítélet alapján „büntette” Mircea Duşa.

A legfelsőbb bíróság májusban erősítette meg azt az alapfokú döntést, amely szerint Precupnak távoznia kell a szászrégeni városháza éléről, ugyanakkor a jövőben nem jelöltetheti magát újabb négy évre. A második mandátumánál tartó elöljárót az egyik helyi magáncégnél betöltött cenzori tisztség miatt találta összeférhetetlennek az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). Az első ízben 2012-ben választásokat nyerő szociáldemokrata politikus akkor úgy döntött, a polgármesteri szék mellett megőrzi a Dacia Rt.-nél vállalt cenzori szerepét is, amelytől csak két és fél esztendő után vált meg.

Szándékos formai hibák?

A Maros megyei törvényszék honlapján nem jelent meg a szerdán kimondott, 2019/404-es számú jogerős ítélet indoklása, ezt utólag fogalmazzák meg.

A szászrégeni politikai körökben azonban már a döntés meghozatala előtt egyesek tudni vélték: a prefektúra formai hibák elkövetésével függesztette fel tisztségéből a PSD megyei alelnökeként is tevékenykedő polgármestert, hogy így biztosítson „kiskaput” a visszatérésre.

Eközben Maria Precup rendkívül magabiztos volt a dolgában: távozásakor arra kérte addigi helyettesét, az ügyvivői polgármesteri feladattal megbízott Márk Endrét, hogy ne költözzön be az irodájába, aminek az RMDSZ-es politikus eleget is tett. A jogászok viszont azt állítják, hogy az ANI, majd a legfelsőbb bíróság döntésének, illetve a prefektúra jogtanácsosai által megfogalmazott rendeletnek kőkemény jogi érvként kellett volna megállniuk a helyüket a törvényszék előtt.

Márk Endrét nem zavarja a polgármester visszatérése

Márk Endre alig öthetes ügyvivő polgármesteri mandátuma mégsem maradt látszat nélkül.

A városgazda arra a legbüszkébb, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült átláthatóvá tennie a közpénz útját. Megvalósításként tartja számon a központ újraaszfaltozási munkálatainak a kiírását az eredetileg a városnapok szervezésére szánt pénzből.

Amint lapunknak elmondta, azzal érvelt, hogy a belváros főutcája teljesen tönkrement, és fontosabb lenne a felújítása, mint a falusi vásári hangulatot árasztó, háromnapos szászrégeni napok megszervezése, ezért még alpolgármesterként kezdeményezte az idei rendezvény lefújását. Emellett a napokban ért véget a nagyszabású szúnyog- és kullancsirtás, amelyet légi úton legutóbb 1989 előtt végeztek. Márk Endrét nem zavarja Maria Precup visszatérése: amint a Krónikának kifejtette, lett volna még egy pár kivitelezésre váró ötlete, de a törvényszék döntése után folytatja alpolgármesteri munkáját.

{K1}